Anlaşmalı Boşanma da kesinleşen karar sonrası mal paylaşımı için yeni bir mahkeme açılabilirmi?
Merhaba
6 ay önce 16 yıllık eşimle anlaşmalı boşanma ile çok kolay ve tartışmasız bir şekilde boşandık. Eşim davacıydı ve Karar 21.11.2016 da kesinleşti bir Temyiz sürecide olmadı.
Son günlerde "Seni mahkemeye vereceğim boşanma sonrası daha fazla eşya almalıydım, bana yeni eşyalar almalısın" şeklinde bir tepki ile karşılaşıyorum. Konunun para ile ilgili olmadığını düşünmekle beraber ne gibi bir kanuni süreçle karşılaşma ihtimalim var bilmek istiyorum.
Protokölle ilgili iki önemli husus;
1- Protokolde eşyalar için paylaşımı maddesi :"Ortak Konutlar içerisinde davacı kendisine ait olan ve anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanması öncesinde talep ettiği tüm kişisel ve ev eşyası olarak kabul edilebilecek tüm maddi varlıkları aldığını ve şimdi ve gelecekte ortak konutlar içerisinden yada davalıdan birlik içerisinde alınan/alındığı iddia edilebilecek tüm eşyaları aldığını ve bundan sonra alacağı bir eşya olmadığını kabul ve beyan eder". Davacı zaten eşyalarını boşanma davası öncesinde alarak kendisine verilen eve taşınmıştır.
2-Protokolde karar sonrası devir işlemleri için tek madde var. "Davalının (ben) birlik içerisinde edinilen ...adresteki konutta bulunan tüm haklarını taşınmaza ait tapu devir işlemlerinden (tapu tescilinin iptali ve davacı adına tescili vb) oluşacak masrafları tarafların kendi payına düşen payı ödemesi koşulu ile davacıya devrederek bu taşınmaz üzerindeki tüm haklarından feragat ettiğini kabul ve beyan eder. Boşanma Kararının kesinleşmesini gösteren mahkeme kararı ile geçerlilik kazanacak olan sözkonusu devir işlemi taraflar arasında yapılacaktır. Davalı sözkonusu konutun satın alınması sebebi ile alınan ve halihazırda mevcut Konut Kredisi borçlarını krediyi veren X Bankası A.Ş. ye ödemeyi kabul ve beyan eder." Ancak whatsapp ve telefon ile uyarılarıma rağmen davacı nufüsünu değiştimediği için tapu devri halen yapılamadı, Mayıs ayı başında davalı olan ben noter kanalından bir ihtarname gönderdim ve davacıyı Haziran ayında tapu dairesine davet ettim, şu an beklemekteyim.
Bu durumda eşim boşanma süreci ile ilgili karşılaşabileceğim yeni bir dava açabilirmi?
Saygılarımla
Cevap: Anlaşmalı Boşanma da kesinleşen karar sonrası mal paylaşımı için yeni bir mahkeme açılabilirmi?
Boşandığınız eşinizin size dava açmakta hukuki yararı yok. Ama tabi herkes herkese dava açabilir, kaybeder o başka. Çünkü mahkemece hükme esas alınan protokolde eşyalarını aldığını beyan ettiğinden bunların dışında talepte bulunamaz. Gayrimenkulü devretme konusunda da siz ediminizi yerine getirmek için ihtarname gönderdiğinizden gelip teslim almayan o olduğundan siz değil o temerrüde düşmüş durumdadır. Buna ilişkin bir dava açılırsa mahkemeye davayı kabul ettiğinizi (ihtarnameyi de sunarak) söylersiniz olur biter.