Marka Tescilinde İsim Benzerliği Hakkında
Merhaba,
Öncelikle bu anlamda benzer konular için daha önce konuşulmuşsa ve mükerrer bir başlık açtıysam hepinizden özür diliyorum. Zira araştırdığım başlıklarda tam olarak aradığım konuya benzer birşey bulamadığım için yeni bir başlık oluşturma ihtiyacı duydum.
Şu anda üyesi olduğum müzik grubu için bir marka tescili yaparak ticari boyutta bir atılım yapmak istiyoruz. Grubumuzun adı "xyzz". Grubumuzun adıyla daha önce kaydedilmiş herhangi bir marka yok. Fakat "xyz" olarak kaydedilmiş tanınmış bir üretim şirketi bulunuyor ve bizim xyzz olarak almak istediğimiz 3 sınıf kodunu da bu isim altında almış gözüküyor.
Sorum şu. TPE KHK'da incelediğim kadarıyla 8/1-b maddesinde, aynı veya benzer markalar adı altında aynı faaliyeti gösteren bir marka için itiraz mümkün. Fakat bizim faaliyetimiz çok farklı bir alanda. Marka tescili yapmak istediğimizde herhangi bir sıkıntı olur mu?
*Not: Bu arada bu alanda uzman bir avukatla da görüşebilirim.
İlginiz için şimdiden teşekkür ediyorum.
Cevap: Marka Tescilinde İsim Benzerliği Hakkında
Siz başvurunuzu yapın, kabul edilirse ve ititraz gelmezse alırsınız. TPE nin kararına bağlı bu. Meşhur marka" diye bir şey de var. Örneğin "Arelik" markasını Arçelik'in konusu ile ilgisi olmayan bir sınırfta da tescil ettiremezsiniz.
Siz müzik grubu olduğunuza göre, üretim şirketi ile aynı sınıflarda çakışmanız nasıl oluyor?
Hangi sınıflar bunlar?
Markanızı hangi sınıflarda korumak istiyorsanız öncelikle araştırma yapmak gerekir. Eğer müsaitse başvuru yaparak koruma talep edebilirsiniz. Eğer ilgili marka tanınmış marka ise tescil alamazsınız. Markayı incelemek gerekir, ona göre tescil edilip edilmeyeceğine karar verilir. Direkt başvuru yaparsanız reddedildiğinde ödediğiniz ücret boşa gidecektir.
ilginiz ve cevabınız için teşekkür ediyorum.
Diğer müzik gruplarının aldığı sınıf kodlarını takip ederek 09, 35 ve 41 numaralı sınıflardan tescile gitmek istedim. Bu arada tanınmış marka listesi diye bir listeye ulaştım. orada bu bahsettiğim marka geçmiyor. tabi şahsen kendim piyasadan biliyorum; bilindik bir marka. Söylediğim gibi bizim almak istediğimiz ismi veritabanında arattığımda hiçbir sonuç çıkmıyor. yani sınıf kaydı konusunda bir engelimiz yok aslında.
Alıntı:
raddeon rumuzlu üyeden alıntı
ilginiz ve cevabınız için teşekkür ediyorum.
Diğer müzik gruplarının aldığı sınıf kodlarını takip ederek 09, 35 ve 41 numaralı sınıflardan tescile gitmek istedim. Bu arada tanınmış marka listesi diye bir listeye ulaştım. orada bu bahsettiğim marka geçmiyor. tabi şahsen kendim piyasadan biliyorum; bilindik bir marka. Söylediğim gibi bizim almak istediğimiz ismi veritabanında arattığımda hiçbir sonuç çıkmıyor. yani sınıf kaydı konusunda bir engelimiz yok aslında.
İlk mesajınızda "bizim xyzz olarak almak istediğimiz 3 sınıf kodunu da bu isim altında almış gözüküyor." demişsiniz. Son mesajınızda ise sınıf kaydı konusunda engelimiz yok demişsiniz. Bu ikisinden biri yanlış mı?
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
İlk mesajınızda "bizim xyzz olarak almak istediğimiz 3 sınıf kodunu da bu isim altında almış gözüküyor." demişsiniz. Son mesajınızda ise sınıf kaydı konusunda engelimiz yok demişsiniz. Bu ikisinden biri yanlış mı?
aa bir düzeltme yapmak istiyorum. şöyle ki. bizim almak istediğimiz isim "xyzz". bu isimde veritabanında hiçbir kayıt bulunmuyor. yani bu isimle zaten tüm sınıfları alabiliyoruz. bahsettiğim şirket "xyz" olarak kayıtlı. ve "xyz" ismiyle tüm sınıf kodlarını almış gözüküyor. yani biz benzer bir marka ile başvuru yapıyor görünüyoruz.
Alıntı:
raddeon rumuzlu üyeden alıntı
aa bir düzeltme yapmak istiyorum. şöyle ki. bizim almak istediğimiz isim "xyzz". bu isimde veritabanında hiçbir kayıt bulunmuyor. yani bu isimle zaten tüm sınıfları alabiliyoruz. bahsettiğim şirket "xyz" olarak kayıtlı. ve "xyz" ismiyle tüm sınıf kodlarını almış gözüküyor. yani biz benzer bir marka ile başvuru yapıyor görünüyoruz.
xyz, xyzz gibi temsili isimlerden hareketle yorum yapmak imkansız. Marka tescili için zaten bir patent ofisi ile anlaşmanız gerekecek elektronik imzanız yoksa. Dolayısı ile doğrudan bir marka ofisi ile görüşmeniz daha mantıklı görünüyor. Burada benzerlik, sizin markanızı gören kişinin diğerine benzetip benzetmeyeceği ile ilgili.
Tescil ettirmek istediğiniz marka, aynı sınıfta tescilli başka bir markanın sonuna sadece bir harf eklemek suretiyle oluşturulmuşsa, tescilli markanın itirazı ile hükümsüz hale gelecektir. Ancak eklenen ad tamamıyla farklı bir anlam taşıyorsa veya karıştırılmasına imkan yoksa tescil ettirmek mümkün olabilir.
Mesela "Ada" markası tescilli iken, başkasının daha önce tescil ettirmemiş olduğu "Adam" markasının önceki marka ile karıştırılmayacağı iddia edilebilir.
Ancak diyelim ki, "Bey" markası tescilli iken, tescilli marka sahibinin kabulü olmadan "Beyy" veya "Beyz" markasının aynı sınıfta tescili pek mümkün değil.