-
Anlaşmalı boşanma
Merhaba,
Anlaşmalı boşanma durumu anladığım kadarı ile en sakin ve kısa süren boşanma biçimi.Merak ettiğim konu şu, eşler ayrılmak için hangi sebebi öner sürüyorlar?
Bir de alaşmalı boşanmalalarda taraflardan birisi bir sebep olmamasına rağmen karşı tarafın telefon kayıtlarını vb isteme hakkına sahipmidir? Yani hemen o istedi diye ortada hiç bir haklı gerekçe yokken, hakim buna hükmedbilir mi? karşı tarafın hakları ne olacak bu durumda? yada anlaşmalı bir boşanmada bu tür hareketlerin hiç birisi olmadan direk gidilir ve boşanılır mı? yada istenen kayıtlar (karşılıklı mahkeme açıldığını varsayarsak) en fazla ne kadarlık bir zaman dilimini kapsar?
son sorum anlaşmalı bir boşanma en kısa kaç günde sonuç verecektir?
teşekkür ler
-
MK m.166 ilgili kısmında "Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. Bu halde tarafların ikrarlarının hakimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz." denmektedir.
-
aslı hanım teşekkür ederim,
ortada anlaşmalı boşanma durumu var gözüküyor..Fakat diğer sorularımın cevaplarını da alabilirmiyim?
teşekkürler
-
Eğer ki, telefon kayıtları isteniyorsa, ben anlaşmalı boşanmadan söz edilebileceğini düşünmüyorum. Zira, bu durumda eşlerden biri kendini haklı çıkarmaya çalışıyor demektir, ki bu durumda anlaşmadan bahsedilmesine engel bir durumdur.
Anlaşmalı boşanmada, şiddetli geçimsizlik, ortak hayatın çekilmez hale gelmesi, anlaşamama gibi durumlar sebep olarak gözsterilebilir. Ancak, bir önceki iletimde de belirtmiş olduğum gibi, anlaşmalı boşanmadan söz edilebilmesi için, eşlerin her hususda anlaşmış olması gerekmektedir.
-
Fakat , her isteyen herkesin bu durumda görüşme kayıtlarını istmek te serbest midir?
Yani sırf şüphe ediyorum diye bir kimsenin bunu talep istmeye hakkı varmı? Ya ben görüşmelerimin incelenmesini istemiyorsam ne olacak?
Acana bu durum ortada somut bir delil varsa ispatı için mi isteniyor? Yoksa anlaşmalı boşanma durumu dışında herkes bunu talep etmek hakkına ve yerine getirilmesi mümkün mü?
Avukat arkadaşların cevap vermesini diliyorum.
Saygılarımla
-
Boşanma davasında, taraflardan biri, örneğin eşinin kendisini aldattığı iddiası ile Mahkeme'den telefon kayıtlarının istenmesini talep edebilir. Uygulamada, Aile Mahkemeleri genellikle bu talebi kabul etmektedirler. Anlaşmalı boşanma davasında böyle bir talebin ileri sürülmesi elbette ne mantıklı ne de hukuka uygundur. Aslı Hanımın da belirttiği gibi, anlaşma yolu ile boşanabilmeniz için, boşanmaya dair her husus üzerinde anlaşma sağlamanız gerekmektedir.