isveren tarafından gerçek olmayan sebeple is akdinin feshi
Merhabalar öncelikle yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Isveren is akdini gercek olmayan sebeple fesh ediyor ve fesih bildirimini de yapmadan çıkış belgesini isciye eposta göndererek bildiriyor . Fesih nedeni işçi tarafından sağlık nedenleri olarak bildirilmiş. Is yerinde 30 kişiden az çalışan olduğu için ise iade davasi açılmıyor, ihbar tazminatina hak kazanmak ve feshi geçersiz kılmak için iş mahkemesine açılacak dava nedir?
isveren tarafından gerçek olmayan sebeple is akdinin feshi
rhabalar öncelikle yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Isveren is akdini gercek olmayan sebeple fesh ediyor ve fesih bildirimini de yapmadan çıkış belgesini isciye eposta göndererek bildiriyor . Fesih nedeni 24 yani işçi tarafından sağlık nedenleri olarak bildirilmiş. Is yerinde 30 kişiden az çalışan olduğu için ise iade davasi açılmıyor, ihbar tazminatina hak kazanmak ve feshi geçersiz kılmak için iş mahkemesine açılacak dava nedir?
Cevap: is akdinin fesih sebebi gerçeği yansitmiyor
Merhaba,
İşyerinde 30 dan az işçi çalışıyor ise, işçi, iş güvencesi hükümlerinden yararlanamaz, yani belirttiğiniz gibi işe iade davası açamaz. Dolayısıyla feshi geçersiz kılmak için yapılabilecek bir şey bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra ihbar tazminatı için iş mahkemesinde işçilik alacaklarına dair dava açmanız gerekmektedir. Bu davada koşulları var ise ihbar tazminatı yanı sıra, kıdem tazminatı, fazla mesai, ücret, yıllık izin gibi alacaklarınız için de talepte bulunabilirsiniz.
Cevap: isveren tarafından gerçek olmayan sebeple is akdinin feshi
Merhaba,
İşyerinde 30 dan az işçi çalışıyor ise, işçi, iş güvencesi hükümlerinden yararlanamaz, yani belirttiğiniz gibi işe iade davası açamaz. Dolayısıyla feshi geçersiz kılmak için yapılabilecek bir şey bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra ihbar tazminatı için iş mahkemesinde işçilik alacaklarına dair dava açmanız gerekmektedir. Bu davada koşulları var ise ihbar tazminatı yanı sıra, kıdem tazminatı, fazla mesai, ücret, yıllık izin gibi alacaklarınız için de talepte bulunabilirsiniz.
Ayrica kotu niyet tazminati da talep hakkiniz var.
Isveren sozlesmeyi neden saglik sebeplerine dayarak feshetti?
Oncelikle ilginiz için tekrar Teşekkürler.
Isveren hamilelik döneminde çalışanına fazla çalışmadığı için mobbing uyguluyor. Çalışan da eskiye yönelik fazla çalışmalarinin karşılığını serbest zaman olarak kullanmak istiyor. Isveren durumu kabullenmeyince csgb müfettişleri aracılığı ile 6 aydan eski fazla calismalarinin ücretini isverene odetiliyor. Doğum izindeyken istifanizi verin biz de tazminatlarinizi verelim şeklinde bi oneriyle gelen isveren, calisandan zorla 'tazminatimi ve diger haklarimi almak sartiyla' olarak bir istifa almış. Bu istifaya istinaden doğum sebebiyle sözleşmeyi 24 kodundan fesh etmiş ancak ortada sağlık raporu yada hayatı tehlike söz konusu değil. Ellerindeki istifa da sirkete gönderilmiş bir istifa da değil, şirket yetkilisinin şahsi mailine gönderildiği için sirket tarafından kullanılması doğru mudur?
Doğum raporu başladıktan sonra gönderilmiş istifa dilekçesi öyle mi?
İşveren vaad ettiği gibi tazminatını ödedi mi peki?
Erdogan bey, doğum raporu sonrası yıllık ızinlerimi kullanmam gerekiyordu. Doğum izni sonrası isveren vekili beni aradı ve istifa vermem için beni zorladı. Bende istifa vermeyeceğimi ve yıllık ızinlerimi kullanmak istediğimi belirttim. Garanti olmasi acisindanda sirkete eposta ile ızinlerim bitiminde ise baslayacagimi kendilerinin izinleri hesaplayarak ise başlangıç tarihini vermelerini ilettim. Birkaç gün sonra isveren vekili aradı kendilerinin benim cikisi mi yapacağını ancak dosyada tutmak adına istifa mi istediklerini söyledi. Ilk başta gondermedim daha sonra doğum raporu sonrası 15 gündür eksik gun bildirimi yaptıklarını öğrendim. yıllık iznimin kalmadığını söyledikleri için ise gelmedigimden benim cikisi mi vermemeleri adına sirket yetkilisinin şahsi mail adresine tazminatim ve diğer tüm alacaklarımın ödenmesi şartıyla hamilelik döneminde yaşadığım sıkıntılar nedeni ile is akdimin feshi ni gönderdim. Şartlı yazılan istifalarin geçersiz olduğunu bildiğim için bu sekilde gonderdim.hamilelik döneminde tarafıma uygulanan psikolojik baskı nedeni ile saglik problemleri yasamistim bunu ustu kapali olarak istifada hamilelik döneminde yaşadığım sıkıntılar' olarak gerekcesini belirttim.suan csgb denetimi sonucunda belirlenmiş 28 gün yıllık izin alacağım ve tazminat alacaklarımın tarafıma ödenmemistir bunların yani sıra kötü niyet tazminatı hakkım söz konusu mudur