Binanın İsmine Karar Verilmesi ve Değiştirilebilir Durumu
Bir binanın isminin nasıl ve ne şekilde belirleneceğinin tanımlandığı, eğer belirlenmiş ise nasıl ve ne şekilde değiştirilebileceğini belirtir bir yönetmelik var mıdır? Yeni yapılmış bir binada konut satın aldım. Satın aldığım zaman binanın ismi yoktu, sonra bir anda (toplantı da yapılmadı herhangi bir karar da alınmadı diye biliyorum), binanın ismi, müteahhitin soyismi oluverdi. Bu gelişme biraz dikkatimi çekti ve açıkçası müteahhitin binanın adının müteahhitin soyismi olmasını da pek istemiyorum. Daha dolu daha anlamlı bir isim olsun istiyorum. Bu anlamda değerlendirip yanıtlayabilirseniz memnun olurum.
Cevap: Binanın İsmine Karar Verilmesi ve Değiştirilebilir Durumu
Sayın Skyyours
Birden fazla bağımsız bölümü içerisinde barındıran anagayrimenkuller, Apartman / Site / Toplu Yapı olarak ifade edilmekte ve uygulamada isimleri ile anılmaktadırlar.
Apartman / site / toplu yapı isimlerinin verilmesi ile ilgili herhangi bir mevzuat olmamakla beraber Kat Mülkiyeti Kanununun uygulandığı anagayrimenkullerin yönetim planlarındaki başlangıç bölümünde isim ve adres vs. ile ilgili ayrıntılar mevcuttur.
Anagayrimenkulde isim değişikliği yapılmak istenirse;
Yönetim planınızdaki düzenlemeler saklı kalmak üzere ve de yönetim planında aksine bir düzenleme yok ise kat malikleri kurulunda alınacak karar ile apartman / site / toplu yapı isminin değiştirilmesi mümkündür.
634 s Kat Mülkiyeti Kanunun 28. Maddesine göre yönetim planı değişikliği ( apartman adının değiştirilmesi ) için bütün kat maliklerinin beşte dördünün oyu şarttır. Ayrıca yönetim planı değişikliği ilgili tapu idaresindeki kat mülkiyeti kütüğünün beyanlar hanesine işletilmesi hususu ihmal edilmemelidir.
Apartmanda (Bina) Kat Mülkiyeti hükümleri uygulanmıyor ise ( bağımsız bölüm sayısı yedi ve aşağısı ) yukarıda açıklandığı üzere benzer bir uygulama yapılabilir. Bağımsız bölüm maliklerinin beşte dördünün oy ile veya ittifak ile bir isim belirlenip, tutanağa bağladıktan sonra kullanılabilir.
Bununla birlikte; her iki halde de yönetici ve/veya kişisel olarak belediye, emniyet, nüfus, muhtarlık ve benzeri ilgili birimlere isim konulması ve/veya değişikliğinin bilgilendirilmesi uygun olacaktır.
Saygılar.
(Hukukçu değilim. Yazdıklarımın hukuki bir geçerliliği yoktur. Sadece bilgi amaçlıdır. Doğruluğu tartışılır.)