Kira vekaletinin kötüye kullanılması için ne yapabilirim?
Merhaba iyi günler iyi çalışmalar... 2016 yılında Bir şahısa işyerimi kiraya verebilmesi adına vekalet verdim. Fakat şahıs kiracı ile bilgim dahili dışında herhangi bir ÜFE/TÜFE oranı olmaksınızın cüzi bir fiyat karşılığında tam 10 yıllık kira sözleşmesi yapmış. Bu durumda işyerimde bulunan kiracımı çıkarabilir miyim? veya yapılan 10 yıllık kira sözleşmesini iptal edebilirmiyim? Resmen dolandırıldım lütfen yardım edin.
Cevap: Kira vekaletinin kötüye kullanılması için ne yapabilirim?
Arkadaşlar başından böyle bir olay geçen veya bu konuda bilgisi olan kimse yokmu acaba ?
Cevap: Kira vekaletinin kötüye kullanılması için ne yapabilirim?
Verdiğiniz vekaletnamede ne yazdığınızın önemi var.
Eğer vekaletnamede "aylık x TL'den az olmamak kaydıyla", "sözleşme süresi x yıldan fazla olmaka kaydıyla", "yıllık kira artışı şu olmak kaydıyla" gibi sınırlamalar yoksa işiniz zor. Çünkü vekaletnamenin ihlali söz konusu değil.
Kiracıya karşı yapabileceğiniz çok fazla bir şey görünmüyor. Vekaletname verirken vekilin sizi aldatmasından da söz edilemez. Ancak vekaletname verdiğiniz kişiden zararlarınızın tazminini Borçlar Kanunu hükümlerine göre talep edilebilirsiniz.
"Vekil üstlendiği iş ve hizmetleri, vekâlet verenin haklı menfaatlerini gözeterek, sadakat ve özenle yürütmekle yükümlüdür.
Vekilin özen borcundan doğan sorumluluğunun belirlenmesinde, benzer alanda iş ve hizmetleri üstlenen basiretli bir vekilin göstermesi gereken davranış esas alınır." TBK 506