İş Tanımının Gerektirdiği İş ve Veri Ortamının Sağlanmamasından Dolayı İşten Ayrılma ve Kıdem Tazminatı Durumu
Uzun zamandır çalıştığım şirkette muhasebe sorumlusu olmama rağmen, çalışma süreci boyunca defalarca talep etmeme rağmen; Muhasebesel açıdan defter tutma, beyanname oluşturma gibi vb gibi işlemler, işçi giriş çıkışlarının yapılması, bordro düzenlenmesi, işçi izinlerinin düzenlenmesi vb gibi branşımla alakalı işlemler ısrarla bana yaptırılmamaktadır. Hatta banka hareketlerini gösterir banka defteri, banka ekstreleri bile tarafıma verilmemektedir. Yakın zaman içerisinde SMMM olma durumum mevcut iken, mevcut durumdan dolayı işyerimde pratiksel olarak gelişim gösteremeyeceğim aşikar olduğu için işimden ayrılmak zorunda kalacağım. Bu şartlar çerçevesinde işten ayrılma durumumda mevcut İş Kanunu ve ilgili kanunlar çerçevesinde tazminatımı alabileceğimi düşünüyorum. İşin uzmanı arkadaş ve büyüklerimizden bu konuda beni aydınlatmasını ve izlenebilecek yolu kısaca izahatta bulunmasını rica ederim.
Cevap: İş Tanımının Gerektirdiği İş ve Veri Ortamının Sağlanmamasından Dolayı İşten Ayrılma ve Kıdem Tazminatı Durumu
İşçi bakımından haklı fesih nedenleri arasında "pratiksel olarak gelişim gösterme imkanı olmaması" veya benzeri, bulunmamaktadır.
Dolayısıyla bu gerekçe ile ayrılırsanız kıdem tazminatına hak kazanmaz, ihbar süresine uymazsanız ihbar tazminatı ödersiniz.
Cevap: İş Tanımının Gerektirdiği İş ve Veri Ortamının Sağlanmamasından Dolayı İşten Ayrılma ve Kıdem Tazminatı Durumu
O zaman klasik yöntemden gidip. Maaşın asgari ücretten gösterilip düşük sigorta primi yatırılması ve Haftalık 55 saati bulan çalışma sürelerini bahane edip ayrılma yolu deneyeceğiz.
Eğer haftalık 55 saati bulan çalışma sürelerinde 45 saati aşan kısım için ücreti ödeniyorsa hiç o konuyu dillendirmeyin , doğrudan asgari ücret üzerinden prim ödenmesine rağmen daha yüksek ücret konusuyla sözleşmeyi feshedin.
Elbette bu daha yüksek ücret iddianızı ıspatlamanız gerekecektir fesih sebebinizin haklılığını gösterebilmek için.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Eğer haftalık 55 saati bulan çalışma sürelerinde 45 saati aşan kısım için ücreti ödeniyorsa hiç o konuyu dillendirmeyin , doğrudan asgari ücret üzerinden prim ödenmesine rağmen daha yüksek ücret konusuyla sözleşmeyi feshedin.
Elbette bu daha yüksek ücret iddianızı ıspatlamanız gerekecektir fesih sebebinizin haklılığını gösterebilmek için.
FAzla mesai için ücret elbette ödenmiyor. Şirket prensibi bu haftanın 6 günü, her gün 9 saatten az olmamak üzere çalıştırmak. Ücretin eksik gösterilmesi konusunda da bunun için zevkle şahitlik yapacak 2-3 eski çalışan bulunmakta. Burada maksat mahkeme yoluna gitmeyi en sona bırakmak. Haklı sebeplerden ötürü işten ayrılacağım için hakkım olan tazminatı alabilmek. İşi yokuşa sürüp çirkinleşirlerse elbette eksik sigorta dışında sigortasız işçi çalıştırma ve vergi suistimaline kadar her türlü açıkları kullanılacaktır. Umarım mevzu oraya uzamaz.
Elinizdeki tek hakli sebep o.
Diger sigorta primlerinin dusük odenmesi, vergi usulsuzlukleri sizin de ortagi oldugunuz suclar farkindasiniz umarim
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Elinizdeki tek hakli sebep o.
Diger sigorta primlerinin dusük odenmesi, vergi usulsuzlukleri sizin de ortagi oldugunuz suclar farkindasiniz umarim
Sigorta primlerini düzenleyen de ben değilim ödeyen de ben değilim üstadım. Vergi usulsüzlüklerini gelirsek, dile getirdiğim gibi beyannameleri de ben düzenlemiyorum. Satış noktalarında da ben bulunmuyorum. Benim ne gibi bir mesuliyetim oluyor bu durumda.