Bugün ekşide bir konu açılmış, gbtye bakan polis memuru kadına facebooktan istek yollamış.Ordaki feminist tayfada bunun ellemekten tecavüzden farkı yok diye yaygara kopartıyor.Bu şekilde facebooktan eklemenin hukuken bir karşılığı v armı acaba
Printable View
Bugün ekşide bir konu açılmış, gbtye bakan polis memuru kadına facebooktan istek yollamış.Ordaki feminist tayfada bunun ellemekten tecavüzden farkı yok diye yaygara kopartıyor.Bu şekilde facebooktan eklemenin hukuken bir karşılığı v armı acaba
Bence değildir. Olmamalıdır. Karşı tarafın argümanı polisin, kadının adını soyadını görevi gereği ele geçirdiği, kadının bu bilgileri kanunen vermek zorunda olması, dolayısıyla kadının tercih hakkının olmadığı bir durumdan faydalanarak adını soyadını öğrenip, sonra Facebook'tan eklemesi. Ancak, Facebook'tan eklemek kötü bir şey midir? Kabul edilmeli ki kaba bir harekettir. Ancak malesef sadece ülkemizde değil tüm dünyada, "ırkçı", "tacizci", "cinsiyetçi" gibi laflar artık çok rahat kullanılır oldu. Feministlerin mantık seviyesi zaten mağlum.
Olayın bütün detayları olmadığı için söylemek zor ancak şikayet konusu olduysa mesele sadece basit haliyle "eklemek" olmasa gerek. Facebook hesabına birini eklemek karşı tarafın kabulüyle oluyor yani bir istek gönderiyorsunuz, karşı taraf kabul ederse sizi arkadaş listesine alıyor. Sosyal medya hesaplarınız da özel alanınıza girer. Söz konusu polis memurunun GBT bilgisini kullanarak ve şahıstan habersiz sosyal medya üzerinden takip etmeye çalışması meslek ahlakına aykırıdır (zira bu bilgi anayasal güvence altındadır md.20) ve mağdur suç duyurusunda bulunursa polis ceza alır. Taciz suçu (TCK 105) açısından ise eğer söz konusu polis memuru sosyal medya üzerinden bir arkadaşlık talebi göndermiş ve reddedilmiş ancak buna rağmen isteiğini yinelemiş ise tacizdir hatta 105-a'ya göre şahısın polis memuru olmasından ötürü davranış yinelenmemiş olsa bile (kendini polis olarak tanıtmış, bu sebeple arkadaşlık talep etmişse) taciz sayılabilir. Polis olduğunu belirterek üstü kapalı veya açıkça arkadaşlık teklifinin kabul edilmesi yönünde telkin veya tehditte bulunmuşsa bu da ayrı bir suçtur (TCK 257).
Reddedilen arkadaşlık talebinin tekrar gönderilmesi tacizdir mi dediniz yoksa ben yanlış mı okuyorum?
Evet açıkça reddedilmesine rağmen davranış tekrarlanıyorsa bu tacizdir. Misal ben sizi sosyal medya hesabıma eklemek için talep gönderdim, siz de haklı olarak "yahu kim bu adam tanımam etmem" deyip talebimi reddettiniz. Ancak buna rağmen ben size tekrar tekrar arkadaşlık talebi göndermeye devam ettim, bir, üç, beş; hatta bana mesaj yazdınız "kardeşim seni tanımam etmem istemiyorum arkadaş listeme eklemek" dediniz... bu noktaya vardığında davranış kişiyi rahatsız eden hatta belki de tehdit altında hissettiren bir duruma gelmiş olur, tacizdir. Kişisel (bağlı olduğunuz kurumla veya kuruluşla ilgisi olmayan) sosyal medya hesabınız da özel alanınızdır. Verilen örnekte olduğu gibi eğer ben bir polissem ve size reddetmenize rağmen "bak ben polisim, istersen ekleme" veya "eklemezsen canını sıkarım" vs vb şekilde sizi zorlamaya çalışırsam bu da taciz ve görevi kötüye kullanmadır.
Kast ettiğiniz kazara reddedilen arkadaşlık talebi gibi bir durumsa kast ettiğim o değil: İlk arkadaşlık talebi açık, net reddedilmesine rağmen ısrar edilmişse bu tacizdir.