Olmayan kredi kartı için borç
Bugün evime ilamsız takipde ödeme emri diye birşey geldi. alacaklı TMSF, arada bir hukuk bürosu var. Etibank kredi kartım varmış, 76 TL borcu varmış, şimdi 620 TL olmuş. ödememi istiyorlar. Hukuk bürosunu aradım, hayatımda Etibank ile iş yapmadığımı söyledim, hiç hesabım da olmadı. İsmimin ve TC nin tuttuğunu, 2001 yılında tarafıma ihtar yollandığını belirtti. Şimdi ismimi ve TC mi bilen her kurum bana borç yollamakta bu kadar özgür mü? Ben 2001 de üni öğrencisiydim, kredi kartım bile yoktu vermezlerdi ki. Hukuk bürosu bir inceleyelim size dönelim dedi. ama 7 gün süre var yazıyor ödeme emrinde. Ne yapmam gerekir bilemedim. Yardımcı olurmusunuz? Bir de hukuk bürosundaki kız üstümüzde ki alacaklı devlet, itiraz etsen de birşey olmaz demeye getirdi. Durum bu kadar vahim mi?
Cevap: Olmayan kredi kartı için borç
Normal alacaklar 10 yılda zamanaşımına uğrar. Ancak Bankacılık Kanununda fon alacakları için istisna getirilmiş, zamanaşımı 20 yıl olarak belirlenmiş. TMSF veya TMSF'den bu alacağı temlik alan varlık yönetim şirketleri 20 yıl öncesine kadar olan borçların peşine düşebiliyor.
İlamsız takip ödeme emrinde borcun kaynağı olarak Etibank kredi kartı gösteriliyor ve hiçbir zaman Etibank kredi kartı almadıysanız tebligatı aldığınız tarihten itibaren 7 gün içinde tebligatı gönderen icra dairesine, başka şehirdeyseniz o icra dairesine gönderilmek üzere borca itiraz eden bir dilekçe verin.
Borca süresi içinde itiraz etmezseniz borç kesinleşir, ödemek zorunda kalırsınız veya iptal ettirmek için masraf yapmanız gerekir.
Ancak karşı tarafın elinde sizin borcunuzu gösteren ve imzanızı içeren kredi kartı sözleşmesi bulunuyorsa onlar sizin itirazınız üzerine itirazın iptali davası açarak bu tutara ek olarak %20 inkar tazminatı ile mahkeme giderleri ve vekalet ücretini talep edebilir.