Miras payından kıra sorunu
Tum Avukat arkadaşlara selamlar yardımlarınızı bekliyorum
Benim sorunum
Babam vefat ettikten sonra veraset ilanı çıkardık Babadan kalma 2 dükanı Abimle aramızda paylaştık henuz tapu almadık Abim
sorun çıkardı Abim şuan babadan kalma birinci dukanı kendi kulanıyor
Yani çalıştırıyor bende
diğer ikinci dukanın kırasını alıyorum diğer dukanı çalıştıran abim beni masa altından sopa göstererek tehtit Ediyor senden senin aldığın kıranın
yarısını alırım diyor sen benden bir şey talep edemesin diyor çunku ben dukkanı kıraya vermedim kendim kulanıyorum kanunen senin bende bir hakın yok ama benim var diyor
Değerli Hukuk Arkadaşlar Şimdi abim 2 dukanın birisinde ticaret yapıyor bende diğer ikinci dukandnın kırasını alıyorum Abim benden Benim aldığım Kıranın yarısını kanunen Alabilirmimi
İki dükanının kıra gelirini hesaplarsa Abimin dükanı benim kıra aldığım dündanda daha fazla
Yardımlarınızı bekliyorum
Cevap: Miras payından kıra sorunu
babanın ölümü ardından mirasın dörtte biri eşe, dörtte üçü ise çocuklara kalır. anneniz sağ ise o da, mirasdan yararlanır. anneniz sağ değil ise tüm mal kardeşler arasında eşit olarak paylaşılır.
sizin abiniz ile olan durumunuz hukuka intikal eder ise unutmayın ki, abiniz ile tamamen eşit haklara sahipsiniz. dükkanların hangisi benim olsun konusunda çıkmaza düşerseniz, çıkar yol olarak daireler mahkeme tarafından menkul değerleri baz alınarak satışa çıkarılır. elde edilen gelir eşit olarak taraflara paylaşılır.
diğer taraftan abinizin hem bir dükkana sahip olup, hem de diğer dükkandan kira payı istemesi hukuki olarak olanaksızdır.
tehdit vs. için de polis ile irtibata geçerseniz daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Teşekurler legalaw
Peki Kıracımla konturatı kendi aramızda yaptık yani abimin her hangi bir imzasıyok Abimimin kıracımımı noterden proetosto gibi çekerekçıkarma gibi bir imkanı varmı
Teşekur ederim
Öncelikle ikinizin de her dükkanda %50 pay sahibi olduğunuzu unutmamalı.
Bazı nüansların da altını çizmek gerekiyor.
Dolayısıyla kirada olan dükkanın %50 pay sahibi olarak kiracıdan kiranın yarısının kendisine ödenmesini talep edebilir. Ödeme olmazsa bu alacağının tahsili için icra takibi yaparak kiracıdan tahsil edebilir. Ama pay ve paydaş çoğunluğuna sahip olmadığı için tahliye davası açamaz. Kiranın mülk sahibine ödenmesi gerekir, sözleşmeyi yapana değil. Her ikiniz de %50 pay sahibi olduğunuz için kirayı da yarı yarıya ödemeli.
Ama elbette ki bu durum hakkaniyetle bağdaşmaz.
Ancak sizin de ağabeyinizin sahip olduğu dükkandan %50 pay sahibi olarak kira isteme hakkınız var.
(Mesela sizin dükkanın kirası 1000 TL ise, ağabeyinizin dükkanı için 1200 TL değer biçip noterden çekeceğiniz ihtarla kira bedelinin yarısının size ödenmesini talep edebilirsiniz.)
Bu gibi durumlarda her iki tarafın lehine olan rizaı miras taksim sözleşmesi düzenlemektir. Ağabeyiniz kullandığı dükkanı alır, siz de diğerini. Ağabeyiniz buna yanaşmıyorsa her iki dükkan için ortaklığın giderilmesi davası açabilirsiniz. Ortaklığın giderilmesi davasında aynen taksim mümkün değilse her iki dükkan da açık arttırma ile satılır. Mahkeme aşamasında ağabeyinizin kullandığı dükkanın daha değerli olduğunu, ağabeyiniz aynı düşüncede değilse onun dilediği dükkanı seçebileceğini, diğerini almayı kabul ettiğinizi ifade edersiniz. Bu durumda büyük ihtimalle açık arttırmaya gerek kalmadan hakim tarafından bir dükkan size, diğeri ağabeyinize olacak şekilde taksim yapılır. Açık arttırma aleyhinize olur, en çok veren alacağı için dışarıdan katılan biri de alabilir. Ayrıca satış bedelinin yaklaşık %20'si masraflara gider.