Komşunun köpeği tarafından ısırıldım
Yaklaşık 5 gün önce evden çıkarken komşunun gezdirdiği tasmalı köpeği tarafından ısırıldım.Sahibi yanında köpeğin, köpek küçük bişey ama o anki acıyla köpeğe çantamla vurmaya çalıştım ama kadın elimi ittirdi vuramadım.sonrasında durup bacağıma baktım yara izini gördüm neyse. sonuç olarak biraz tartışmadan sonra ayrıldık.bunların kamera görüntüleri var elimde açık olarak.O akşam acil servise gidip tedavi oldum ve adli rapor tutuldu.Aslında işleme koymayı düşünmüyordum ama bu şahsın kocası bugün kapımıza dayanıp ailemi rahatsız etmiş.Bu koşulda hem tazminat davası hemde ceza davası açmak isiyorum nasıl bir yol izlemeliyim.
Elimde
-Köpeğin beni açıkça ısırdığını gösteren kamera kaydı
-Bacağımda diş izi olduğunu söyleyen doktor raporu ve adli rapor mevcut
Cevap: Komşunun köpeği tarafından ısırıldım
Köpeğin sahibi ailenizi neden rahatsız etmiş ki?
Cevap: Komşunun köpeği tarafından ısırıldım
Konuyu arayan diğer kişilere de faydası olması açısından böyle bir durumdan yapılabilecekleri özetle açıklayatım;
İdari Yönden;
Bir köpekte saldırganlık belirtileri varsa veteriner hekim tarafından değerlendirilmesinde fayda olacaktır. 5199 Sayılı Kanun çerçevesinde bu köpekle ilgili durumunuzu Orman ve Su İşleri Bakanlığının bulunduğunuz yerdeki şube müdürlüğüne başvurarak şikayet edebilirsiniz. Elinizde raporlar olduğunu belirtmiş olduğunuza dayanarak, eğer saldırganlık gösteriyorsa kuvvetle muhtemel köpeği belediyeye bağlı bakım evine alacaklardır. 5199 Sayılı Kanun Kapsamına İdari Para Cezası da kesebilirler.
Adli Yönden; Şikayet ettiğinizde(adli makamlara olan şikayet) olayın oluşuna göre ceza verilip verilmemesi (TCK nın ilgili maddelerine göre) adli makamların yetkisindedir.
Tazminat hususu
Gördüğünüz zarara göre hesaplayın.Dolayıyla çok büyük bir beklentiye girmemekte fayda var. Ancak bir organınız zarar görmüş,kayıplar(kısmı de olsa) varsa bu oranlarları artırıracaktır.
Sağlık Yönünden; köpek ısırmaları sonucunda(bazen başka hayvanlarında ısırmalarında) başta kuduz olmak üzere çeşitli hastalıklar bulaşabilmektedir. Bu tür bir ısırılma vakıası varsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı ısırılma olayı mutlaka belirtilmelidir.Bilhassa çocuklar saklama eğiliminde olur.Geç kalınmamalıdır!
Bu yazdıklarım tamamen hayat tecrübelerinin paylaşımından ibarettir. Doğru ve kesin bilgiyi görevli veya yetkili kişi ve makamlardan alabilirsiniz.