Hiç tanımadığım birinin evimi kiraya vermesi
Merhabalar .
Yurt dışında ikamet ediyorum mersinden bir ev satın aldım ve bu yaz gittigimde evimin hiç tanımadığım biri tarafından kira kontratı yapılarak kiraya verildiğini gördüm,kiraya veren şahıs aynı binada yönetici.Bu konuda hukiki yolu nasıl izlemeliyim,kiracıyı nasıl çıkarabilirim yardım ederseniz çok sevinirim.Şimdiden teşekkür ediyorum.
Cevap: Hiç tanımadığım birinin evimi kiraya vermesi
Bu konu bana çok tanıdık geldiği için yazmadan duramadım. Yurt dışında değil, sadece Anadolu yakasında yaşıyoruz. Bir süre önce Avrupa yakasındaki evimizin, kiracılara göstermesi için anahtar verdiğimiz emlakçı tarafından uygun(!) fiyata kiralandığını öğrendik. Bir aylık kira bedeli ve depozitoyu, bir miktar komisyonla beraber cebine atan emlakçımıza karşı henüz hiç bir girişimde bulunamadık. Açıkçası harami kılıklı emlakçımızın tek başına yaşayan anneme zarar vermesinden çekiniyorum. Olayı öğreneli bir ay oldu ama hala savcılığa bavurmadım. Sizce yanlış mı davranıyorum?
Tedbirli olmakta fayda var elbette. Şikayet hakkınızı ilerleyen zamanlarda da kullanabilirsiniz.
Teşekkür ederim Engin Bey. Şikayetimi kanıtlamak için emlakçımızın kiracısı(!) halen evimizde yaşarken savcılığa başvurmalıyım, değil mi?
Kiracı ilişkisi devam ederse rızanız var kabul edilir. Emlakçıyla ancak yukarıda açıklanan izahatlarla alacak borç ilişkisi söz konusu olabilir diye düşünüyorum.
Engin Bey, aslında eve yerleşen aileyi sevdik, annemin de kiracıya ihtiyacı var. Tüm paralarını emlakçıya kaptırdıklarını söylediler; emlakçı ile bir çıkar ilişkisi içinde olmadıklarını ve doğruyu söylediklerini düşündüm. Anlayış göstereceğimizi, temmuz ayı için bedelsiz oturabileceklerini ancak ağustos ayında bir kira kontratı düzenleyeceğimizi ve annemin belirlediği rakam üzerinden kira talep edeceğimizi söyledim. Çok iyi niyetin kime faydası olmuş? Bırakın depozitoyu, ağustos ayının kirasını bile tam alamayacağımızı anladık ve sözleşme yapmaktan vazgeçtik. Zoraki kiracıyı evden çıkartabilmek için kaymakamlığa başvurmamız gerektiğini hukuk.net sayesinde öğrendim; galiba aynı zamanda emlakçı denen haramileri de savcılığa şikayet edeceğim. Böyle insanların bizi ürkütmesine izin verirsem adalet diye bir şey olamaz.