Teknik Serviste Arızalanan Ürün için Haklarım Nelerdir?
Yaklaşık 2 yıl önce kampanyalı fiyattan aldığım tablet bilgisayarın pilinin yenilenmesi için cihazı 4 ay önce Teleservice teknik servise verdim. 2 ay sonra "Sony ücret iadesi kararı verdi. Onarım yapmayacağız" şeklinde mesaj attılar.
Sony Türkiye bunu yalanlıyor ancak yardımcı da olmuyor. Zaten böyle bir karar vermeye yetkileri olmadığını onlar da ifade ediyor ancak teknik servis, cihazın kaybolduğunu veya serviste zarar gördüğünü itiraf etmiyor.
Cihazı piyasanın yarı fiyatına aldım. Üstelik dolar kuru o günden bu güne 2 kattan fazla artış gösterdi. Cihazın fatura fiyatını teknik servisten Türk Lirası olarak alsam dahi o fiyata 10 inç ekranlı, performanslı ve 4G 'li bir tableti bugün o fiyata alamam.
1) Tüketicinin seçimlik haklarının kullandırılmaması ve cihazın alıkonulması durumunda haklarım nelerdir?
2) Cihazı satın aldığım gün faturadaki tutardan (yaklaşık 900 TL) daha fazla ücret almam mümkün müdür?
3) Vekalet ücreti ve maraflarım göz önüne alındığında dava açmam mantıklı mı? Ne elde ederim, ne kaybederim?
Saygılar...
Cevap: Teknik Serviste Arızalanan Ürün için Haklarım Nelerdir?
Alıntı:
ketum rumuzlu üyeden alıntı
Yaklaşık 2 yıl önce kampanyalı fiyattan aldığım tablet bilgisayarın pilinin yenilenmesi için cihazı 4 ay önce Teleservice teknik servise verdim. 2 ay sonra "Sony ücret iadesi kararı verdi. Onarım yapmayacağız" şeklinde mesaj attılar.
Sony Türkiye bunu yalanlıyor ancak yardımcı da olmuyor. Zaten böyle bir karar vermeye yetkileri olmadığını onlar da ifade ediyor ancak teknik servis, cihazın kaybolduğunu veya serviste zarar gördüğünü itiraf etmiyor.
Cihazı piyasanın yarı fiyatına aldım. Üstelik dolar kuru o günden bu güne 2 kattan fazla artış gösterdi. Cihazın fatura fiyatını teknik servisten Türk Lirası olarak alsam dahi o fiyata 10 inç ekranlı, performanslı ve 4G 'li bir tableti bugün o fiyata alamam.
1) Tüketicinin seçimlik haklarının kullandırılmaması ve cihazın alıkonulması durumunda haklarım nelerdir?
2) Cihazı satın aldığım gün faturadaki tutardan (yaklaşık 900 TL) daha fazla ücret almam mümkün müdür?
3) Vekalet ücreti ve maraflarım göz önüne alındığında dava açmam mantıklı mı? Ne elde ederim, ne kaybederim?
Saygılar...
Teknik servisle sizin aranızda bir durum yok. Cihazı size satan firma ve cihazın ithalatçısı olan firma(ki aynı zaman da cihaza garanti veren firmadır) teknik servisin yaptığı her eylemden sorumludur. Yapmanız gereken şey şudur:
1- Cihazı aldığınız yere noterden bir ihtarname çekin. İhtarnamede kabaca "Tarafınızdan xxxx nolu faturayla xxx tarihinde xxx bedelle aldığım xxx model tabletimi 4 ay önce xxx şikayetiyle Teleservice'e teslim ettim. 20 iş günü geçtiği halde tamir edilemediğinden dolayı 6502 sayılı kanun ve garanti belgesi yönetmeliği'ndeki haklarıma dayanarak ürünün ayıpsız misliyle değiştirmenizi talep eder, talebime olumlu geri dönüş yapmamanız halinde hukuki yollara başvuracağımı tarafınıza ihtar ederim." türü bir şey yazın. İnternette ayıplı malla ilgili ihtarname örnekleri var zaten. Okuyup yapabilirsiniz. 15 gün içinde cevap vermezler ya da olumsuz cevap verirlerse konuyu Tüketici Hakem Heyetine taşımanız gerekir. Ürünün fiyatı Tüketici Mahkemesine gitmeyi gerektirecek seviyede değil. Dolayısıyla bir masrafınız olmayacak. Başvurmak ücretsiz. Avukata falan da gerek yok.
2- Hayır. Ürün bedeli iadesi yapılır. O yüzden yeni ürün istemeniz sizin yararınıza olur.
3- Zaten buna ilk kısımda cevap verdim.
"Ayıpsız misli" tanımından ..EDIT : Bunun da yanıtını forumda buldum. Bana 10 inç boyutunda, 4g'li ve güçlü bir tablet vermek zorundalar.
Yanıt için teşekkür ederim.
Bu durumlar için teknik servise de bir yaptırım uygulanmalı bence.
Teknik servisi bağlayan bir şey yok. Sizin teknik servisle bir alakanız yok zaten. Aldığınız ürünü size satan işletme garanti hizmeti vermek zorunda. Bu hizmeti kendi verebileceği gibi, verilen hizmetten sorumlu olmak şartıyla başka bir servisle de anlaşabilir. Yani teknik servise siz kendiniz para vererek gitmiyorsunuz. İşleminiz, satıcıyla olan satış sözleşmesinden kaynaklı. Dolayısıyla sadece sözleşmeye taraf olan şahısları bağlıyor.