%50 paylı gayrimengulde kiracının yükümlülüğü
Merhaba,
%50 x2 sahipli bir dairede,
sözleşme ortaklardan biriyle yapıldı ve yapılırken diğeri ortalıkta yoktu,
sorduğumuzda bilgisi var ve itiraz yok , zaten bana borcu var bu sebeple kiralar benim hesabıma yatacak dendi.
ona göre sözleşme yaptık.
8 ay sonra , diğer ortak ortaya çıktı,
buranın kirada olduğunu bilmiyodum (yalan) , artık benim payımı bana yatıracaksınız dedi,
bizde kontratı diğeriyle yaptık ona danışalım sonuca bakalım dedik.
kontrat sahibi "onun bana borcu var bu sebeple bana ödemenizi rica edeceğim" dedi,
karşı tarafa ilettik,
en sonunda karşı taraf avukat vasıtasıyla "kiranın yarısını bu hesaba yatırın yoksa tahliye davası açacağım" dedi.
soru1) ben %50 birinci sahibiyle kontrat yaptım, bu geçerli mi geçersizmi şuanda?
soru2) benim kontratım geçerliyse, tek hesaba tamamını yatırıp kendi aralarında çözmelerini istemek benim hakkım mı?
soru3) %50 diğer (yeni ortaya çıkan) ortak kirayı alamadığı gerekcesiyle tahliye veya icraya başvurabilirmi, vurursa kazanır mı?
soru4) icraya verse, kontrata istinaden hepsini yatırıyorum, benim borcum yok, diğer ortağından talep etsin diyemezmiyim?
soru5) bu konuda tüketici mahkemeleri ilgilenirmi? ben kiracı olarak tüketici sayılırım diye düşünüyorum ama doğrumu? karşı tarafta ticaret yapan , firma statüsünde sayılmazmı?
soru6) 2 ortak arasındaki anlaşmazlığı , birbirlerine dokunmadan bana yansıtmalarına karşı hukuki bir önlem varmı?
soru7) bu anlaşmazlığı gidermek için, konuyu mahkemeye taşısam, hangi mahkemede nedavası açmam gerekir?
mahkeme tarafları dinlesin, kim haklı kim haksız ona göre karar verip bana kiranın ne kadarını hangi hesaba yatıracağımı karar verip söylesin, mahkeme kararıyla doğru sonuca varalım.
karşı koyma sebeplerimizden bi tanesi, üslüp davranış ve tavırları, kontrat sahibi çok düzgünken, diğeri ( (yeni ortaya çıkan) insancıl değil, ve taciz edip duruyor, evi satacağını , evi boşaltmamızı söylemeye başladı, huzursuzluğumuza sebep oluyor. garip garip kişiler emlakcıyız evi görcez diye aramaya başladı , bu da sinir bozucu.
yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Cevap: %50 paylı gayrimengulde kiracının yükümlülüğü
"Artık benim hesabıma yatıracaksınız" dediğine göre önceki kiralara dair bir talebi yok diye anlıyorum.
Kişi %50 hissenin kendine ait olduğunu tapuyla size gösteriyorsa, kiranın yarısını bundan sonra onun hesabına yatırmalısınız.
Başkasının hesabına yatırmanız sizi kurtarmaz.
İkinci paydaşın ilkine borcu olması da sizi ilgilendirmez, ikincinin rızası olmadan ilkine olan borca mahsuben ödeme yapamazsınız.
Evin daha önce %100'ünün kirayı yatırdığınız kişiye ait olup, %50 hissesinin satıldığını düşünün.
Bu durumda kontrat ilk kişiyle diye ikincinin hakkını ödemeyecek miydiniz?
Eğer önceki dönem için ikinci paydaş veya sonraki dönemin tamamı için ilk paydaş icra takibi yaparsa 7 gün içinde diğerine ödediğinizi belirterek itiraz edin.
Ama bu tarihten sonra tamamını ilk paydaşa ödemek, icra takibi yapılması halinde sizi borçtan kurtarmaz, ikinci kez ödeyip ilk paydaştan geri almak için uğraşmanız gerekir.
Ancak iyi haber şu ki, ikinci paydaş sizden hacizle kendine ödenmeyen payı tahsil edebilir ama pay ve paydaş çoğunluğuna sahip olmadığı için tek başına tahliye davası açamaz.
Evdeki payını satıp satmaması ise kendi malı üzerindeki tasarrufudur, bunu engelleyemezsiniz. Satılırsa diğer paydaşın önalım (şufa) hakkı vardır.