Maaşa Gelen Haciz ve Devam Eden Borç
Öncelikle hayırlı akşamlar dilerim.
2010 yılında edindiğim 600 TL limitli kredi kartımın borcunu işsiz kalmam sebebiyle ödeyemedim.2012 yılında kart borcundan dolayı icralık oldum. 2013 yılında çalıştığım şirketten aldığım maaşa kart borcunun haczi geldi.
Gelen dosyada borç miktarı 600 TL olarak görünüyordu. 3 ay süresince borç maaşımdan tahsil edildi ve 600 TL'lik tutar tamamen çekildi.
Bu süreçten 1 sene sonra da e-devlet üzerinde gördüğüm icra dosyası yok oldu. Ben bu konuda bilgisiz olduğumdan borcun tamamen kapandığını düşündüm.
Ancak geçen günlerde Kredi Kayıt Bürosunun kuruluşu olan Findeks üzerinden Kredi Notu sorguladığımda mevcut bankaya 245 TL tutarında borcum olduğunu gördüm.
Bunun üzerine bankayı aradım , beni avukata yönlendirdiler. Avukat ile yaptığım görüşme neticesinde , ilgili icra dairesini ve dosya numarasını vererek Vakıfbank üzerinden 245 TL(bu ücret vekalet ücretiymiş) ödeme yapmam gerektiğini söyledi.
Yaşadığım bu olaylar neticesinde cevap aradığım sorular şunlardır:
- İcra dosyası neden e-devlette görünmüyor ? 1 yıl işlem görmeyen dosyaların mahzene indiğini duymuştum, doğru mudur ?
- İcra dosyası mahzende olduğu sürece kalan borca faiz işlemiş olabilir mi?
- Avukatı dinleyip 245 TL 'yi ödeyip beklemeli miyim , yoksa ilgili icra dairesine başvurup dosyanın mahzenden çıkarılmasını belirten bir dilekçe verip dosyaya kapak hesabı mı yaptırmalıyım ?
- Mahzenden çıkarılan dosya tekrar e-devlet ve uyap vatandaş üzerinde görünmeye başlar mı?
- Bankaya borcumun ödendiğini avukat mı bildirecek , icra dairesi mi bildirecek ? Yoksa banka ödenen ve kapanan borçtan haberdar olacak mı?
5 yıla yakın süredir hiçbir şekilde kredi kartı ve kredi kullanamıyorum , maaş aldığım banka ek hesap dahi tanımlamıyor , bu nedenle sicilimi temizlemek ve borçlardan tamamen kurtulmak istiyorum. Bu doğrultuda ne yapmam gerekiyor ? Yönlendirip bilgi verirseniz sevinirim.
Teşekkürler...
Cevap: Maaşa Gelen Haciz ve Devam Eden Borç
- İcra dosyası neden e-devlette görünmüyor ? 1 yıl işlem görmeyen dosyaların mahzene indiğini duymuştum, doğru mudur ?
1 Yıl işlem yapılmayan dosyalar takipsizlik ile kapatılıyor mahzene gidiyor doğru kapatıldığı için e devlette gözükmemiştir ancak tabi mahzene gitmesi
borcu ortadan kaldırılan bir durum değil yeniden dosyayı yenileyip işlem yapabilir alacaklı.
- İcra dosyası mahzende olduğu sürece kalan borca faiz işlemiş olabilir mi?
Faiz işlemiştir. Dosyanın hesabını talep edin icra müdürlüğünden tamamını kapatın borcun.
- Avukatı dinleyip 245 TL 'yi ödeyip beklemeli miyim , yoksa ilgili icra dairesine başvurup dosyanın mahzenden çıkarılmasını belirten bir dilekçe verip dosyaya kapak hesabı mı yaptırmalıyım ?
Eğer Avukat 245,00 TL öde kapatalım diyorsa kendi görüşüm öde kapat keza daha yüklü bir alacak ile karşı karşıya kalabilirsin. Dosya borcunun kapatıldığına ilişkin bir ibraname alman lazım kesinlikle.
- Mahzenden çıkarılan dosya tekrar e-devlet ve uyap vatandaş üzerinde görünmeye başlar mı?
Evet
- Bankaya borcumun ödendiğini avukat mı bildirecek , icra dairesi mi bildirecek ? Yoksa banka ödenen ve kapanan borçtan haberdar olacak mı?
Avukata borcu kapatman halinde avukat borcun tahsil edildiğini icra dairesine bildirecek ve tahsil harcı ödeyeceksin keza dosya kapatıldıktan sonra
icra müdürlüğünden dosyanın borcun ödenerek kapatıldığına ilişkin ilgili bankaya bir yazı yazılmasını rica edersen yardımcı olurlar.
5 yıla yakın süredir hiçbir şekilde kredi kartı ve kredi kullanamıyorum , maaş aldığım banka ek hesap dahi tanımlamıyor , bu nedenle sicilimi temizlemek ve borçlardan tamamen kurtulmak istiyorum. Bu doğrultuda ne yapmam gerekiyor ? Yönlendirip bilgi verirseniz sevinirim
Yapabileceğiniz birşey yok. Sadece kredi veya finansal bir işlem yapacağınız zaman bu borcun kapatıldığına ilişkin avukattan alınan ibranemeyi gösterirsiniz.
Syg