Vasisi olarak atandığım taşınmazların satışı
Merhabalar,
Merak ettiğim bir kaç soru bulunmakta avukatlara sorsam da ikna edici cevaplar alamadım mecbur olarak buraya yazmakta çare buldum.
Annem alzhmeier hastası, vasi olarak atandım bir sonraki satış olarak izin aldım hakim kabul etti taşınmaz mali icin kesif ve bilir kişiler yakın zamanda gidecek. Suan da hazır vaziyette alıcı bir müşteri bulunmakta. Bu prosedür nasıl ilerliyor? Avukatların söylediği kadarı ihale yoluyla, bir müşteri pazarlıklı yoluna açık tutar mi? İhale nasıl oluyor bilgi alabilir miyim sizden ?
Müşteri ihale soktuğumda parayı ihaleye mi ödeyecek Yoksa imza yetkisi ile bana mi ödeyecek. İhale değeri dusuk fiyatla satılırsa zarar edecek mal o yüzden ihale girmesinden pek yana da değilim bildiğim kadarı kesif ve bilir kişiler beyanname üzerinden değer biçtiğini söylediler görüştüğüm avukatlar mali değeri kıymetsiz bir arsa o yüzden hepten zarar etmesini istemiyorum o yüzden pazarlıklı bana mantıklı geliyor yanıtlarınızı bekliyorum
Cevap: Vasisi olarak atandığım taşınmazların satışı
Mahkeme 2 Yolla satış yapabilir İhale ve Pazarlık
İhale : İcra Müdürlüğüne sattırır ve satış şartnamesi icra müdürlüğü hazırlar yani malın değeriin % 50 si satış masrafları rüçhanlı alacaklar v.s eklenir.
Eğer ihale usulü satışta kıymetinin çok altında bir tutara satılırsa hakim ihale fesh eder takdir sayın mahkemenindir zaten bu durum satış ilanına şerh
edilir. İhale edildiği tarihinden itibaren hakimlik 10 gün içinde satış hakkında karar vermek zorundadır. Onanması halinde onanma tarihinden itibaren ihale
alıcısı satış bedelini 10 gün içinde icra müdürlüğüne yatırmak zorundadır yoksa ihale gene fesh olur veya 2 inci teklif verene teklif edilir.
Pazarlık: İstisna hali olup şuana kadar iflas hukukunda da pazarlık yoluyla satış mümkün olsa da hiç denk gelmek nasip olmadı. Hakim ihale usulünden vazgeçmesi halinde pazarlık yolunu seçer biraz daha detay var ancak bu yol pek kullanılmadığı için değinmeye pek gerek yok.
Syg.
Cevap: Vasisi olarak atandığım taşınmazların satışı
Emren bey bilginiz icin cok teşekkür ederim değeri zamanınızı ayırıp bilgileriniz paylaştığınız icin sonsuz teşekkürler. Söyledikleriniz yeterince aydınlattı mesleğiniz de bol kazanç ve başarılar diliyorum.