-
İş akdi feshinde 6 gün
15/08/2006 tarihinde çalışma arkadaşlarıma bir mail attım bu maile istinaden şirketim 21/08 tarihinde benden savunma talep etti.31/08 tarihinde iş akdimi tazminatsız feshetti.
Sorum şu duyduğuma göre bu yazıyı yazdığım tarihten itibaren 6 gün içinde iş akdim feshedilmeli imiş.Bu doğrumudur bu 6 gün, iş günümü dür ve son olarak yazıyı yazdığım tarihte mi yoksa savunma talebi geldikten sonra mı başlar?
Saygılarımla
-
6 iş günlük süre, feshe yetkili organın fesih sebebini öğrendiği günden başlar
olayla ilgili bir disiplin soruşturması açılmış ise, bunun sonucunda kurulun raporunun şirket yönetimine ulaşmasından itibaren 6 iş günlük süre işler
-
Attığınız mailde işe tazminatsız son vermeyi gerektiren sebeplerden biri (İş yasası md.25/II'deki sebepler) varsa, işe son vermeye yetkili makamın bunu öğrendiği günden itibaren 6 işgünü içinde işinize son vermesi gerekir. Altı iş gününden sonra bu hakkı kullanamaz, çünkü bu süre hak düşürücü süredir. Tazminatsız son vermelerde savunma alınması zorunluluğu olmadığından, sizden alınan savunmanın bu 6 işgünlük süreyi etkilemeyeceği görüşündeyim.
Siz bu maili işe son vermeye yetkili genel müdüre ya da yönetim kurulu başkanına da attıysanız süreyi kaçırmışlardır. Ama bu yetkililerin bu maili öğrenmeleri geç olduysa ve süreyi kaçırmadılarsa haklılar demektir. (Tabi siz mail içeriğini açıklamadığınız için biz bunu haklı fesih sebebi olarak algılayıp ona göre cevap veriyoruz.). selam.
-
6 günlül süre isverenın uyması gereken hak düşürücü süredir... ayrıca sizden savunma alması gerekmektedir. savunmanın süre ile ilgisi yoktur ancak geçerli bir fesih için bu savunmayı alması gerekir.. bu altı günlük süre fesih sebebinin öğrenııldığı günden itibaren başlar...
-
Sayın Erdal Kılıç;
İş akdinin feshinde "geçerli sebep" ile "haklı sebep" kavramlarını karıştırıyosunuz gibi geldi bana. Soruda haklı sebep iddiası ile (yani tazminatsız) son verildiğinden bahsederken, aynı zamanda savunma alınmış olduğundan bahsediliyor. Oysa haklı sebeple fesihlerde (md.25/II) savunma alınması zorunluluğu yoktur. Geçerli sebeplerle yapılan fesihlerde (kişinin şahsı ile ilgi ise) savunma alınması zorunluluğu vardır (md.19/2). Anlatılan olayda savunma alınma zorunluluğu yokken alınmıştır. Kolay gelsin. Selamlar.
-
Öncelikle cevap veren herkese çok teşekkür ediyorum.
Abbas bey ben maili direk bölge müdürünede yolladım o da ertesi gün şube müdürümü arayıp benimle konuşmasını istedi yani konudan haberleri vardı.Sanırım 6 günlük süreyi hak kazanmış bulunuyorum
Bu arada yazı çok uzun olduğundan burada yazmadım.Ama zaten mahkeme yoluyla hakkımı arayacağım
Herkese saygılar sunarım.