iyi niyeti suistimal etmek
Durumu söyle beyan edeyim.
Evi paylaştığım ev arkadaşım yeni aldığım 3 aylık 2500 tl değerindeki tv temizlik yaparken düşürmüş ve ekran kullanılamaz hale gelmiş servisi arayıp 1600 tl tamir olacağını öğrendik. 3 4 ay kadar oyaladı ödeyeceğim diyerek şimdide ödemeyeceğini ve ne istersen yap diyerek kestirip attı su anda aynı evde yaşamıyoruz ancak msj olarak kırıldığı gün kırıldığını televizyonun özür dileyerek yaptıracağını vs beyan ederek mesaj attı mesajlar elimde televizyon garanti belgesi faturası vs de elimde ancak adliyeye gittiğimde iyi niyeti su istimal etmek gibi bir konudan bahsedip dilekçe yazacaksın diye elime 1 adet a4 kağıdı verip bıraktılar hiç bir şey anlam veremedim nasıl bir yol izlemem gerekiyor ve ne yapmam gerekiyor eğer yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa minnettar kalırım.
Ayrıca msj ekran görüntüsü alamıyorum tuşlu bir telefon eski model ´ karakola gidip danıştığımda git adliyeden hallet buradan işin çok uzar vs dediler. Dilekçe nasıl yazmam gerektiğini ve nasıl bir yol izlemem gerektiği öğrenmek istiyorum
Cevap: iyi niyeti su istimal etmek
İyi niyeti kötüye kullanma diye bir suç yoktur.Mala verilen zarar ile ilgili Dava açabilirsiniz
Güveni kötüye kullanma
(1) Başkasına ait olup da, muhafaza etmek veya belirli bir şekilde kullanmak üzere zilyedliği kendisine devredilmiş olan mal üzerinde, kendisinin veya başkasının yararına olarak, zilyedliğin devri amacı dışında tasarrufta bulunan veya bu devir olgusunu inkar eden kişi, şikayet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.
Teşekkür ediyorum fikirleriniz için peki nasıl bir yol izlemem gerekmektedir acaba bununla alakalı bir fikir beyan edebili misiniz ?
TCK da iyi niyeti su istimal diye bir şey yok.Kaldı ki yanlışlıkla kırılmış bir ürün var mala zarar verme de denemez.Alacak davası açma yolu düşünülebilir.TCK yı ilgilendiren bir durum yok.Savcılığa gitseniz başlarından atacak, karakola gitseniz gene sallayacaklardır(ki öyle olmuş).Kimsenin üzerine düşeceği bir konu değil.Kendiniz ancak avukat tutup alacak davası açabilirsiniz o da daha pahalıya gelecektir görüşündeyim.
Orada yalnış bir ifade de bulunmuşum Murat beyinde belirttiği gibi güveni kötüye kullanma olarak belitmillerdi. ayrıca karakolda ifade alına bilicegini savcılığa bildirilebiliceğini beyan ettiler başlarından savmak gibi bir konu söz konusu değil sadece savcılıktan direk başvuru yaptıgım da aracı işlerin olmuyucağı ve işleyişin daha hızlı olacagını sölediler
Savcılık konuyla ilgilenmez.Yanlışlıla televizyon kırmak veya ödeyecem deyip ödememek TCK da suç değil.Sizi yollamışlar işte.Alacağınız olduğunu iddia ediyorsanız alacak davası düşünülebilir onun dışında savcılık şikayeti alsa dahi yanlışlıkla televizyonu kırdı veya öderim dedi ödemedi diye dediğim gibi dava açmayacaktır.