Tutuklu yakinim emekli olabilirmi
Değerli forum yetkilileri
Mesleği polis olan ve İftira nedeniyle gözaltına alınıp tutuklanan kardeşim emekli olmak istiyor
Tutukluluk hali dışında Emekli olabilecek durumda ve herhangi bir engeli olmadığını biliyorum
Emekli olabilir mi ?
Ve olması için ne yapabiliriz
Yardım rica ediyorum
Cevap: Tutuklu yakinim emekli olabilirmi
Eğer Emekliliği Hak Kazanmış ise Avukata verilecek Vekalet ile İşlemlerini yaptırabilir düşüncesindeyim.
Cevap: Tutuklu yakinim emekli olabilirmi
Önce genel kurallardan bahsedelim:
1. Bir kişinin suçtan hüküm giymesi dahi emekli maaşı almasına engel değildir.
2. Ama tazminata mahkum olursa maaşından kesilir, yargılaması sürerken emekli ikramiyesine tedbir konabilir.
3. SGK Kanununa göre emeklilik işlemlerinin bir ay içinde sonuçlandırılması gerekiyor(du).
Şimdi OHAL'de ne değişti?
Bir OHAL KHK'sı ile "bir ay" sürenin OHAL boyunca uygulanmayacağına hükmedildi.
Dolayısıyla emeklilik başvurusu yapan kişinin işlemlerinin OHAL bitene kadar sonuçlanmama olasılığı doğdu.
Yani A şahsının emeklilik işlemi 1 ay içinde, B kişisinin emeklilik işlemi kanunun geçici olarak kaldırılan süresi dolduktan sonra 3 ay içinde sonuçlandırılabilir. C kişisinin ise süresiz olarak sonuçlandırılmayabilir.
Başvuruyu yapıp sonucu beklemek gerekiyor. Belki de olumlu sonuçlanacak, ama kesin bir şey söylemek mümkün değil.
Emeklilik başvurusu sürüncemede bırakılırsa, bu konuda Türk yargısında açılacak davalar da KHK'yı esas alacağı için çözüm olmayacak, (çünkü şu anda devleti belli süre içinde işlemi tamamlamaya mecbur bırakan bir kanun yok) sadece AİHM'e başvurmak isteyen için tüketilmesi gereken iç hukuk yolu olacak.