-
Tanık gösterilme
Merhabalar..arkadaşım hakkında ,tehdit ,şantaj,özel hayatı deşifre etmek hakkında kamu davasına dönüşmüş Yeni bir dava görülmeye başlandı..davacı ve davalı her iki tarafı da tanıyorum..şikayetçi taraf kesin be net olarak kabul etmememe rağmen beni tanık göstermiş..hakim de bir sonraki celseye beni tanık kabul etmiş..şimdi ben iradem dışı ,karşı tarafın manüplatif dayatması sonucu mahkemeye çıkıcam..çıkmak zorunda olmak beni oldukç gerdi..sorum şu ;hakim huzurunda cevap vermeme hakkım var mı ? Konuşmama ve geri çekilme hakkım var mı ? Şimdiden yanıtınız için teşekkür ederim..
-
Cevap: Tanık gösterilme
Kanunda sayılan yakın akrabalar eğer isterlerse tanıklıktan çekinebilir.
Diğer tüm kişiler çağrıldıkları mahkemeye gelmek, doğruyu söyleyeceğine yemin ettikten sonra bildiklerini ve şahit olduklarını dosdoğru anlatmak zorundadır.
Elbette ki, kişi olayı bilmiyorsa, bu konuda bilgisi olmadığını söyleyebilir.
Ceza davalarında tanıklar dinlenecekleri celseye kendileri gelmezse bir sonraki celseye zorla getirtilebilir.
- Hukuk davalarında taraflardan birinin; Ceza yargılamasında şüpheli veya sanığın,
- Nişanlısı,
- Evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi eşi,
- Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyu (anne, baba, çocuk, torun, büyükanne, büyükbaba),
- Arasında evlatlık bağı bulunanlar,
- Hukuk davalarında üçüncü derece de dâhil olmak üzere kan veya kayın hısımları (kardeş, kardeşin çocuğu (yeğen), amca, hala, dayı, teyze ve eşinin aynı derece akrabaları), Koruyucu aile ve onların çocukları ile koruma altına alınan çocuk,
- Ceza yargılamasında şüpheli veya sanığın üçüncü derece dahil kan veya ikinci derece dahil kayın hısımları,
kişisel nedenlerle tanıklık yapmaktan çekinebilir.
-
Tanıklıktan çekilme hakkı Alt soy üst soy 3.derece akrabalık gibi sebeplerle olur Diğer durumlarda Tanıklıktan Çekilemezsiniz.
Yalnız Yeminli veya Yeminsiz Tanıklık yapabilirsiniz.
-
Tanıkların yeminli veya yeminsiz dinlenmesi kendilerinin seçebileceği bir şey değildir.
Tanıklıktan çekinme hakkı olan tanıklar, tanıklık yapmayı tercih ederlerse yeminsiz dinlenir. Hakim bunların tanıklıklarını buna göre değerlendirir.
Tanıklıktan çekinme hakkı olmayan tanıklar yeminli dinlenir.
* Stajyer avukat, İzmir
-
Cevaplarınız için teşekkür ederim ..ancak benim özel be kişilik haklarım ihlal edilerek whatsab görüşmelerime dayanarak tanıklık etmem istenmiş,ancak ben de onları pişman etmek istiyorum onca reddetmeme rağmen tanık yazılmama..Hatta özel
Görüşmelerimi Benin isteğim dışında deşifre ettikleri için haklarında şikayetçi olmak istiyorum ..henüz mahkemece dinlenmedim ,bu arada dinlenmeden önce özel yazışmalarımı kullandıkları için mahkeme öncesi şilayetçi olabilir miyim? Herhangi bir sıkıntı olur mu ?