Babam kasten az para yatırıyor
Merhaba
Babam , Annem ve kardeşimin nafakasını hesap işletim ücretini kullanarak hesaba çok az para yatıyor ve babam 4 yıldır tefe tüfeyi hiç eklemedi .
Hesaba aslında düzenli yatırıyor ama parayı sürekli az bankotla yatırıyor sürekli 20 tl ile tek tek yatırıyor 10 tl si hesap işletim ücreti hesaba çok az para geliyor . Toplam 900 tl yatırması gerekirken para kesile kesile hesaba 200-300 tl gibi bir rakam geçiyor.
Biz bu durum karşısında napabiliriz ?
Ve bu konuyu avukatsız çözebilirmiyiz ?
Cevap: Babam kasten az para yatırıyor
Havale EFT ücreti borçluya aittir. Sizin hesabınıza geçen miktar eksik olduğu için eksik yatan tutar için icra takibi yapabilir, nafaka eksik ödendiği için İcra Mahkemesinden İİK 344. madde gereği babanıza tazyik hapsi verilmesini talep edebilirsiniz. Ayrıca nafaka arttırımı davası açmanız gerekiyor.
Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir.
Borçlunun, nafakanın kaldırılması veya azaltılması talebiyle dava açmış olması halinde, ileri sürdüğü sebepler göz önünde bulundurularak, tazyik hapsinin uygulanması bu davanın sonuna bırakılabilir.
Hocam merhaba
Malesef babam 3 yıldır bu şekilde parayı yatırıyor .Önceden 50 tl lik bankotlarla yatırıyordu bu yıl 20 TL ye döndü annemin hesabına 10 TL olarak geçiyor bu para sanırım banka babam sayesinde zengin oldu :)
Şimdi biz öncekileri alacaklarımızı önemsemiyoruz bundan sonra düzgün bir şekilde yatırılmasını istiyoruz.yani yazık günah 900 tl geçmesi yerine 200-300 TL geçiyor hesaba .
Ve babam hiç tefe tüfeyi eklemedi şuana kadar.
Annem nasıl bir yol izlemeli hocam ben malesef anneme yardımcı olamıyorum farklı şehirlerdeyiz.
Avukatsız bir şekilde bu durumu nasıl çözeriz ?
Avukatsiz, davasiz, sikayetsiz isi nasil cozersiniz?
Rica edin babaniza, lutfen tam ode nafakayi diyin.
Gorunen o ki babaniz da bu ricanizi hemen yerine getirecek!
Adamin niyeti bozuk olmasa zaten o sekilde yapmaz. Kendine gelmesi icin once tepesine binip iyice bir yuklenmekten, kendine gelmesini saglamaktan baska da yolu yok gibi gorunuyor.
Eksik odenen nafakalar nedeniyle disiplin hapsi cezasi, icra yoluyla tahsil, nafaka arttirim davasi.. babanizin kendine gelip hayati boyunca bir daha 20TL yi para ustu olarak bile gormeye dayanamaz duruma gelmesini saglayacaktir.
Merhaba Erdoğan bey
Hocam nafaka arttırımı davası açmayı düşünmüyoruz.
Sadece geçmişte hesapta olması gereken ama hesapta olmayan miktarı tahsit etmek
Ve bundan sonra düzenli ve tefe tüfesi eklenmiş parayı yatırmasını istiyoruz .
Elimde mahkeme kararı ,
Banka dekontları ,
Şu ana kadar kesilen paranın miktarı var.
Nasıl yasal yol izlemeliyim bilmiyorum .
Daha önce saydığım hukuki yollara başvurma dışında yapabileceğiniz bir şey bulunmuyor.
1. Geçmişe dönük olarak enflasyon artışı isteyemezsiniz.
Geleceğe dönük olarak talep etmeniz için nafaka arttırımı davası açmanız gerekiyor. Bu davada dava tarihinden itibaren *** TL, her 12 aylık dönem sonunda ÜFE oranında artış talep edebilirsiniz.
2. EFT ücreti kesintisi nedeniyle bugüne kadar eksik yatan tutar için toplu icra takibi yapmanız gerekiyor. İcra takibi sonrasında ödemezse hacze gidilecek.
3. Bu aydan itibaren her eksik yatan nafaka için İİK 344. madde uyarınca icra mahkemesine şikayetle tazyik hapsi istenecek. Bu sonraki ayları tam yatırmasını sağlayacak.
Bunları anneniz bizzat veya vekalet verdiği bir avukat aracılığı ile yapacak.
1)Hocam geçmişe dönük tefe tüfeyi koyabilmem lazım babam hiç üstüne koymadı .Mahkeme kararında koyması gerektiğine dair karar var.
2) Hesapta olması gereken olmayan tüm miktarı hesapladım hocam .
3) Annemin hangi belgelerle icra mahkemesini nerden öğrenebilirim .Annem pek anlamaz bu konuları dilekçe falan yazmasını isteseler onuda anlamaz .
bende başka şehirdeyim yardımcıda olamıyorum .
Elimde olan belgeler
Mahkeme kararı
Banka dekontları
Anneniz şartlarını taşıyorsa bulunduğu ildeki Adli Yardım bürosuna başvurabilir.
İzmir için Adli Yardım ve kimlerin yararlanabileceği aşağıdaki linkte:
http://baro.izmirbarosu.org.tr/sayfa...rd%C4%B1m.aspx