icra ipotek haciz alacak iflas mal kaçirma
Sayin forum üyeleri kirklareli ilinde bir kamu kurumunda görevli personelim. Hukukla alakali olarak teknik konularda bilirkişiliğim vardir.
Konumun aslinda hem borçlar hukuku hem icra-iflas hukuku ile ilgisi vardir.
Mart 2015 tarihinde bir müteahhitten 150.000 lira karşiliğinda topraktan daire satin aldim. Adi yazili iyi hazirlanmiş bir sözleşme yaparak teslim-tesellüm belgesi ile 100.000 lira peşin verdim. Bu adi yazili sözleşmeyi tapu kütüğüne şerh ettirmedim. Birkaç ay önce şahsen hazirladiğim bir dosya ile savciliğa 'nitelilki dolandiricilik' şikayetinde bulundum fakat 'dolandiricilik değildir alacak davasi açin' şeklinde yanit gelmiştir. Bugun itibari ile hala tapu devri yapilmamiştir. Ayrica daire ve bina bitirilmediği gibi üzerinde (binanin dahil) 765.000 lira ipotek ve şahsin gayrimenkulleri üzerinde toplam 3.500.000 ipotek ve hacizler mevcuttur. İpotek sahibi banka İcra Dairesi kanali ile şu an itibariyle tüm ipoteği olan gayrimenkulleri satişa çikarmiştir. Müteahhit şirket temmuz 2016 tarihinde iflas erteleme davasi başlatmiş ve kayyum atanmiştir.
Bilindiği üzere kanunen önce ipotek ödenecektir. Malvarliği sadece ipotekleri karşilamaya yetmekte ve hacizcilere tahsil edilecek menkul yada gayrimenkul kalmayacaktir.
Ben gibi 3 mağdur daha olmak üzere aldiği gayrimenkulün bedelini kismen veya tamamen ödemiş toplam 4 mağdur bulunmaktadir. Mallarimiz satilacak ve müteahhidin borçlari ödenecektir. İpotek sahibi banka durdurmadiği sürece başka hangi yol ile satişlar durdurulabilir? Örneğin ben elimdeki sözleşme ile icra müdürüne şifahen sordum ve olumsuz yanit aldim.
Ayrica aldiğimiz kesinleşmemiş ciddi bilgilere göre müteahhit iflas erteleme davasindan bir buçuk yil kadar önce bir garimenkulü birinin üstüne usulsüzce geçirmiş ve bu olay hacizcilerden birinin avukati tarafindan tespit edildiği şifahen tarafimiza söylenmiştir. Bu iddiamizi hangi yolla nasil ispatlayabiliriz. Savci veya hakim karşisina çikarak tedbir koydurmak yada başka bir yolla icra satişini durdurabilir miyiz? Yoksa tek seçeneğimiz tasarrufun iptali davasi mi olur? Tedbir koyup satişi durdurur mu?
Dairemde 110.000 lira ipotek vardi. Şimdi 260.000 deniyor. Bunlarla kim nasil oynuyor?
Öncelikli sorunum satişi ne ile durdurabilir yada iptal ettirebilirim. Bir yol bir usul bir çare. Yani bir kanunsuzluk, usulsuzluk yolsuzluk vesaire ne ile malimi elden gitmeden kurtarabilirim. Lütfen kiymetli bilgilerinizi benimle paylaşiniz. Cevap veren vermeyen herkese teşekkur ve saygilarimi sunarim.
Cevap: icra ipotek haciz alacak iflas mal kaçirma
Öncelikle size çok geçmiş olsun. Açmış olduğunuz bu konu hepimize ders niteliğinde. Sizin için bu süreç yıpratıcı olmuş maalesef.
Dikkat etmek gerek. Müteaahitten ev alırken o kişiyi iyi araştırmak gerekiyormuş. Hergün yeni birşeyler öğreniyoruz şu hayatta. Umarım emeğiniz alın terinizle biriktirdiğiniz paranızı kurtarırsınız.
Cevap: icra ipotek haciz alacak iflas mal kaçirma
Geçmiş olsun yapabileceğiniz pek bir şey yok gibi. siz hayatınız boyunca belki 1-2 ev alıyorsunuz, tecrübeniz o kadar. ancak karşı taraf bu işlerin piri.
Önümüzdeki süreçte bu ve benzer olaylarla çok karşılaşacağımız bir dönem olacak. Aslında konu ile alakalı eleştirilmesi gereken çok şey var fakat ne diyelim.
Allah yardımcınız olsun...