Mahkeme sonuçlandı faiz farkımı nasıl hesaplarım ve alabilirim
Merhaba,
Telefon imei numarası klonlanmış diye faturalı aldığım 1 senelik ürünüm kısıtlandı. Bende ayıplı mal olduğu için Tüketici Hakem Heyetine başvurdum (21.02.2014 tarihinde) ve 13.05.2014 de karar çıktı. Karar da; Ürünün fatura bedelinin yasal faizi ile birlikte fatura bedeli olan 440.20 TLnin tüketiciye iadesine ve teblig tarihinden itibarende 15 gün itiraz süresi olduğu yazıyordu. Bende aldığım yere gittim, bana daha itiraz sürelerinin olduğu ve şuan ödeme yapamıyacaklarını söylediler. İtiraz davası açtılar ve aradan nerdeyse 3 sene geçti. Mahkeme 5-6 kere ertelendi. Ben tabi sadece sonuncusuna gidebildim. Mahkeme itiraz davasının 15 gün içinde yapılmadığını ve bu sebeple davanın RED olduğunun kararını verdi. (Madem 3 yıl önce zamanında baş vurmamış neden hemen ilk duruşmada RED vermiyorsun demi ama).
Neyse, uzun lafın kısası; Ben bugün tüketici hakem heyetiyle görüştüm ve aslında paramı kendi kararlarından hemen sonra alabildiğimi söylediler. İtiraz davası açmış olsalarda paranı vermeleri gerekiyordu dediler. Şuan paramı almak için aldığım yer ile görüşmemi ve vermezler ise icraya vermem gerektiğini söylediler.
Benim sorum şu; Benim şuan alacağım para değerini kaybetti ve faiziyle almak istiyorum paramı. Ben şimdi aldığım yere gitsem ne kadar talep etmeliyim. Tüketici hakem heyetinin verdiği karar tarihine kadar olan 2-3 aylık zamanın faizini mi vermeliler, yoksa yüksek mahkemenin itiraz davalarına RED kararı verdikleri tarihe kadar olan 3 yıllık sürenin mi faiziyle birlikte vermeliler. Bunu tüketici hakem heyeti bilmiyor ve 175 'i aradım orasıda bilmiyor. Avukata danışın dedi. Bu konuda net bir bilgisi olan var mı. Aldığım yere bilgisiz gitmek istemiyorum.
Cevap: Mahkeme sonuçlandı faiz farkımı nasıl hesaplarım ve alabilirim
Hakem heyeti karar tarihinden itibaren yıllık %9 faiziyle paranızı isteyebilirsiniz direk icraya verin istemekle uğraşmayın bence.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Hakem heyeti karar tarihinden itibaren yıllık %9 faiziyle paranızı isteyebilirsiniz direk icraya verin istemekle uğraşmayın bence.
aslında icaraya vericektim adalet sarayında RED kararını aldıktan sonra. Ama 50 tl istediler icra için. Zaten üzerimde o an o kadar para yoktu, birde dedim bir araştırıyım icrasızda direk alabilirsem boşuna 50 tl vermemiş olurum. Tüketici hakem heyetine söylediğimde, keşke verseydiniz o parayıda karşı taraftan sonrasında tahsil ederlerdi dedi.
Şimdi ben adalet sarayına gidip icraya versem. İcraya verdiğim 50 tl yide karşı taraftan tahsil ederler mi? Bir de ben daha aldığım yere gitmedim ödeme için. Bize karardan sonra gelmedi, gelseydi verirdik, icra masrafını kabul etmiyoruz derler mi? Sizce önce aldığım yer ile görüşmek mi doğru olur. (icra bölümündeki memurlar pek ilgili gibi gelmedi çünkü bana)
En doğrusu kararı bir avukata götür ver bi de avukat parası ödesinler :)
Alıntı:
is_system rumuzlu üyeden alıntı
aslında icaraya vericektim adalet sarayında RED kararını aldıktan sonra. Ama 50 tl istediler icra için. Zaten üzerimde o an o kadar para yoktu, birde dedim bir araştırıyım icrasızda direk alabilirsem boşuna 50 tl vermemiş olurum. Tüketici hakem heyetine söylediğimde, keşke verseydiniz o parayıda karşı taraftan sonrasında tahsil ederlerdi dedi.
Şimdi ben adalet sarayına gidip icraya versem. İcraya verdiğim 50 tl yide karşı taraftan tahsil ederler mi? Bir de ben daha aldığım yere gitmedim ödeme için. Bize karardan sonra gelmedi, gelseydi verirdik, icra masrafını kabul etmiyoruz derler mi? Sizce önce aldığım yer ile görüşmek mi doğru olur. (icra bölümündeki memurlar pek ilgili gibi gelmedi çünkü bana)
işte benim kafama takılanda o :) adamlara gittimde vermeyiz demediler. Tüketici hakem heyeti önce oraya git, vermezlerse direk icraya ver dedi. şimdi avukattı, icraydı veririz, adamlarda bize gelmedi talep etmedi bu masrafları kabul etmiyoruz derlerse patlarız :) Yasal olarak bana vermeleri gereken faiz, 3 yıllık sürenin faizi sanırım. doğrumuyum. Ona göre önce aldığım yerle görüşüp, burun kıvırırlarsa direk icraya veriyim diyorum.
Kesinleşmiş bir karar var ortada artık "bize gelmedi istemedi gelip isteseydi verirdik" tarzı itirazlar muteber değildir borçlu borcunu takip etmelidir aksi halde karşılaşacağı durum icradır. Haricen gidip isterseniz faiz ödeyeceklerini sanmıyorum yine de isteyin vermezlerse icraya verirsiniz.
Sayın Oğuz bey size cevabı vermiş
elinizdeki Mahkeme Kararı ile İcra Müdürlüğüne gidersiniz Dosya parasını yatırarak Faizini hesaplatırsınız Banka hesap nosu yazarak ödeme emri çıkarırsınız bunun için bir daha bir daha gidersiniz.Tabiki Karşı taraf itiraz etme hakkı da var Dersiniz miktar küçük Avukata veremem o zaman sizde dediğim gibi takip edeceksiniz
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Kesinleşmiş bir karar var ortada artık "bize gelmedi istemedi gelip isteseydi verirdik" tarzı itirazlar muteber değildir borçlu borcunu takip etmelidir aksi halde karşılaşacağı durum icradır. Haricen gidip isterseniz faiz ödeyeceklerini sanmıyorum yine de isteyin vermezlerse icraya verirsiniz.
borçlu borcunu takip etmelidir derken, nasıl bana ulaşıp parayı gönderebilirlerdi ki. telefonla mı ulaşmaları gerekiyordu? Sorum saçma olabilir mazur görün, netlemek adına soruyorum. ayrıca verdiğiniz cevaplar için gerçekten çok teşekkürler.
Kararda adresiniz yazılı mesela ptt konutta havale suretiyle gönderebilirlerdi, sizden telefonla veya yazılı olarak hesap nosu isteyebilirlerdi bu onların sorunu sizin değil.