Herkes kafasına göre ibraname yapabilir mi?
Merhaba,
Çalıştığım özel bir kurumdan 18.madde ile geçerli fesih yapılarak iş akdim fesh edilerek ayrıldıktan bir müddet sonra; resmi bir kuruma başvuru için kullanılmak üzere belge talebim oldu.
Tüm şirkete açık olan ortak portaldan erişilebilen "Görev Tanımımı" ve "Çalışma Belgemi" istedim. Kendileri bana aşağıdaki gibi bir ibraname imzalattı, yoksa teslim etmeyeceklerini söylediler. Bunun yasal olarak dayanağı nedir, yada ibranameye uymazsam yaptırımı ne olabilir?
Not: İş sözleşmemde bunların 3.kişilere teslim edilemeyeceği yazmıyor. Ayrıca ISO 9001 kayıtlarında gizli belge statüsünde bulunmuyor.
Sayın .... A.Ş.
.../…/… tarihinde tarafıma teslim edilen görev tanımı ve görev bilgilerimin yer aldığı belgeleri sadece İstanbul Adalet Komisyonu’na ( bilirkişilik başvurusu amacıyla) vereceğimi, bunun dışında herhangi bir yerde kullanmayacağımı taahhüt eder, aksi taktirde gizli bilgilerin ifşası anlamına geleceğini, bundan dolayı ....... A.Ş. ve grup şirketlerinin uğrayacağı maddi ve manevi zararları tazmin edeceğini taahhüt ederim.
Saygılarımla,
Cevap: Herkes kafasına göre ibraname yapabilir mi?
evet, herkes kafasına göre ibra belgesi düzenleyebilir, aranan şartları sağlayan ibra belgeleri de geçerli kabul edilir.
Sizin bahsettiğiniz yazı bir ibra belgesi değil, bir taahhüttür. Taahhüdünüzü yerine getirmemeniz nedeniyle ortaya çıkacak zararın ıspatlanması durumunda elbette sebeb olduğunuz zararın karşılanması sizden talep edilebilir. Hoş sebep olduğunuz bir zarar varsa, bunun tazminini talep edebilmek için böyle bir yazıya da ihtiyaç yok aslında.