Alıntı:
İşveren vekili kimdir : İşveren vekili işveren adına işin tamamının sevk ve idaresinden sorumlu,imza yetkisi olan;işçi alma çıkartma ve bir takım yasal gerekler için harcama -tasarruf yetkisi olan kişidir.Bir bölümden veya bölümlerden sorumlu olan müdür pozisyonundaki kişi işin tamamının sevk ve idaresinden sorumlu değilse işveren vekili olarak nitelenemez ve sorumlu tutulamaz.Hiç bir şekilde iş kazalarından sorumlu tutulamaz ve rücu davalarında yargılanamaz.İş ki kendi kusur ve kabahatinden dolayı bir kişi zarar görmesin.Çünki 4857 sayılı İş Kanununun 77.maddesinde "İşverenler işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, işçiler de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdürler.
İşverenler işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, işçileri karşı karşıya bulundukları mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimini vermek zorundadırlar. Yapılacak eğitimin usul ve esasları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir."
denmektedir.Tüm sorumluluk işverendedir.İşveren vekili ise yetkileri kullanan kişidir.Siz iş güvenliği malzeme ve ekipmanları satın alacak ekonomik güçte değilsiniz ya da verilecek iş güvenliği eğitimlerinin finansmanı sizi aştığı için sorumlu tutulamazsınız.O nedenle yüreğinizi ferah tutunuz.
Zafer KESKİN
İş Güvenliği Uzmanı
A Sınıfı
Ekleyen: zkeskin1*-*28/08/2006*:* 21:13:01
Alıntı:
Sn. zkeskin1,
Daha önce "istifa kima verilir" başlıklı forum sorusunda da israrla belirttiğim gibi işveren vekili, işveren ve işveren temsilcisi ayrı şeylerdir.Sizin tanımınız işveren temsilcisine uymakta, bir ustabaşı da işveren vekili olabilir ancak işveren temsilcisi olamaz.(Zira imza sirkülerinde imza yetkisi yoktur)
Sizin ile aynı düşünerek mesajımda dikkat ederseniz, işveren vekili değil "işveren temsilcisi" deyimini kullandım. Ancak uygulamada, siz de takdir edersiniz ki, gelen kolluk kuvveti veya İş Müfettişi imza aşamasında "bir dakika lütfen, imza yetkinizi göreyim, sirküler lütfen" demiyor ve uygulama da yanlış olmasına rağmen böylece sürüp gidiyor.
Selamlar,
Ekleyen: HRMGR - 28/08/2006 : 21:30:19
İlginiz ve yanıtlarınız için çok teşekkür ederim zafer bey. açıklamanız gerçekten içimi ferahlattı. işkazalarını önlemek amacıyla gerçekten yoğun birşekilde çalışıyoruz. ama talihsiz kazalardan dolayı (yürürken düşüp kolunu kırma, düşüp kafasını makinaya çarpma) fabrika sorumlusu(işveren vekili) hemen bana yönlendiriyor. canımı sıkanda polislere geldiğinde soru soruyorum neiçin nedir diye fabrika sorumlusu yanımda hemen konuyu değiştirmeye çalışıyor adamların ve benim dikkatimi dağıtmaya çalışıyor. butip durumların tekrarında karşıkarşıya kalırsam nasıl davranmam gerekiyor. saolun