Boşanma ve Vukuatlı Nufüs Kayıt Örneği
Karar Sayısı : 2006/11081
Ekli “Nüfus Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik”in yürürlüğe konulması; İçişleri Bakanlığı’nın 28/8/2006 tarihli ve 2227 sayılı yazısı üzerine, 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu ile 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa göre, Bakanlar Kurulu’nca 29/9/2006 tarihinde kararlaştırılmıştır.
c) İlgililerin talebi halinde aile kütüklerinde kişinin medenî halini belirten "dul, boşanmış, evliliği fesh edildi ya da evliliği iptal edildi" ibareleri yerine ‘Bekâr’ kelimesi yazılır.
Bu bilgiye göre ben nüfus müdürlüğüne kütüğümdeki "boşanmış" ibaresi yerine "bekar yazılmasını istediğime dair dilekçe verirsem.Bu karar neleri kapsar :
1) Merniste "boşanmış" yerine "bekar" yazar mı ?
2) Vukuatlı nüfus kayıt örneğindeki bilgiyi de kapsıyor mu ?
Nişanlıyken nikahın olması ve olumsuzluklar sebebiyle düğün olmadan boşandım. Sadece kağıt üzerinde kalan evlilik yüzünden sıkıntılı bir hal içindeyim. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşkkürler.
Cevap: Boşanma ve Vukuatlı Nufüs Kayıt Örneği
Kesinleşmiş Kararı Adliyenin Nüfus Müdürlüğüne verin Kimlik değişimi ve dilekçe ile sorun çözülür düşüncesindeyim
Başvurunuz üzerine nüfus cüzdanında Bekar yazar, ama vukuatlı nüfus kayıt örneğinde nikah ve boşanma tarihleri görünür.
Boşandıktan sonra nüfus cüzdanı alırken bekar yazsın denirse bekar yazılıyor nüfus müdürlüğünde. Asıl soru vukuatlı nüfus kayıt örneğinden siliniyor mu dilekçe ile?
Nüfus kaydının vukuat kısmı, ilgililerini bilgilendirmenin dışında kamusal ihtiyaç ve gereklilikleri de karşılar. Mesele medeni kanunun hükümlerinin uygulanmasında gerekli bir takım bilgi bu kayıtlardan alınır(miras en belirgin olanı) yine dul yetim maaşları,askerlik yeşil kart vs. Tüm bu bilgilerin kullanılması kamu yararı gereğince olur. Kişi istedi diye bitmiş bir evlilik olayının kayıtlardan silinmesi mümkün olmayacaktır çünkü evlilik bir çok durumu etkiler( hısımlık ilk aklıma geleni oldu) diye düşünüyorum. Benim ki mantık yürütme..Doğru bilgiyi en yakın nüfus idaresi size söyleyecektir. Detaylı bilgi için; 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile onun uygulama yönetmeliğine bakabilirsiniz.