Hagb Kararı Ile PMYO'dan atılma
Iyi günler sayin Hukuki.net/forum üyeleri.
Ben bu eğitim öğretim yılı başında Polis Meslek Yüksekokulunu kazandim ve 4 ay eğitim gördüm 4 ayin sonunda yapılan arşiv ve güvenlik soruşturmasında hakkimda bulunan 3yil denetimli 1yil 8 ay hükmün aciklanmasinin geri birakilmasi kararindan dolayi yönetmeliğe aykırı olduğu için okuldan ilişiğim kesildi. Benim sorum tck da hagb karari hiçbir hukuki sonuç dogurmayacak denildiği halde ilişiğim neden kesiliyor ve itiraz edeceğim dava sürecinde izlemem gereken yol nedir?
Ve bildiğiniz bu konularda uzmanlasmis bir avukat varmıdır. Simdiden teşekkür ederim.
Cevap: Hagb Kararı Ile PMYO'dan atılma
Öncelikle burası bir forum olduğundan hukuk ile ilgili olan olmayan herkes düşüncesini yazabilmektedir. Bu nedenle sadece uzman avukatlardan cevap beklemeniz doğru değildir. Ayrıca site üzerinden vatandaşın avukat, avukatların da müvekkil bulmaya çabasına girmesi site kuralları gereği uygun bulunmamaktadır. Bu ön açıklamalardan sonra konuya gelecek olursak,
Evet, hakkında HAGB verilmiş olan kişi 5 yıllık süreyi vukuatsız atlatırsa hükmolunan ceza tüm hukuki sonuçları ile ortadan kalkmaktadır. Bu 5 yıllık süre içerisinde de herhangi bir anda sabıka belgesi istediğinde buna ilişkin bir kayda yer verilmeyecektir.
Bununla birlikte resmi kurumların arşiv araştırma ve güvenlik soruşturmasına ilişkin mevzuatları vardır. Bunlar, emniyet teşkilatı ve silahlı kuvvetlerde daha da önem taşımakta, daha fazla titizlik gösterilmektedir. Hele 15 Temmuz olayından sonra darbe ile ilişkisi olmasa da bu soruşturmalara daha da önem verilmektedir.
Bu itibarla size yapılmış olan idari uygulama konusunda hukuka aykırı bir durum görmediğimi söyleyebilirim. Ancak elbette size göre durum farklı olduğuna göre idare mahkemesinde bir iptal davası açarak size uygulanan bu idari işlemin iptalini talep edebilirsiniz.
Benim sahsi görüşüme göre böyle bir başvuru reddedilecektir. Yani idare mahkemesince haksız bulunacağınızı düşünüyorum. Elbette yine de deneyeceğim derseniz siz bilirsiniz. Umarım yanılmış çıkarım.
Cevap: Hagb Kararı Ile PMYO'dan atılma