Offshore Şirketten Türkiye'ye Para Transferi Hk.
Öncelikle tüm saygıdeğer Hukuki.net üyelerine merhaba.
Ben şans faktörü üzerine kurulu, dijital program ve oyun anahtarlarının (tüm ürünler sanal, herhangi bir kargolama veya faturalandırma durumu yok) random olarak dağıtıldığı bir e-ticaret sitesinin sahibiyim. Türkiye vergilerinin yüksek olması ve mevcut sisteme şans oyunu olarak bakılması sebebiyle şirketi OffShore hizmeti veren bir firma aracılığı ile Hong Kong'da kurduk ve aynı şekilde banka hesabımda Hong Kong'da bulunan HSBC bankasında. Site Türkiye'de dahil olmak üzere tüm ülkelere hizmet veriyor ve ödemeler bir aracı firma (G2A Pay) aracılığıyla şirket hesabına aktarılıyor. Bu hesaptan Türkiye'de ki hesabıma doğrudan para akışı sağlamamın vergiye tabi olacağını öğrendim fakat doğruluğunu teyit edemedim.
Yurt dışında kendi adıma olan bu şirketten veya banka hesabından direkt olarak bir açıklamada bulunmadan Türkiye'de ki hesap ya da hesaplarıma para transferi yapmam beni bir vergi yükümlülüğü altına sokar mı?
Sırf vergiden muaf olabilmek için girdiğim bu maliyetli yöntemden (eğer ilk yöntem vergiye dahil oluyorsa) vergiye dahil olmadan nasıl para transferi yapabilirim? Kendimi veya çevremden herhangi birini sitenin çalışanı (ör; canlı destek personeli) olarak gösterip ücret adı altında parayı Türkiye hesaplarına aktarmam mümkün olur mu?
Bu yöntemlerin işe yaramaması durumunda tavsiyelerinizi bekliyorum değerli forum üyeleri, ayrıca eğer vergi ödemem zorunluysa bu durumda bana yansıtılacak olan vergi oranını (ort. aylık 5000TL için) belirtirseniz çok memnun olurum.
Şimdiden teşekkürü bir borç bilir, iyi günler dilerim.. :ok
Cevap: Offshore Şirketten Türkiye'ye Para Transferi Hk.
Türkiye cumhuriyeti mukimi tam mükelleftir yani dünyanın neresinde kazanç elde ederse etsin tamamı Türkiye'de vergiye tabidir. Dolayısıyla Hong Kong da kurduğunuz şirketten şahsınıza para çekerseniz, bunun üzerinden Türkiye'de gelir vergisi ödemeniz gerekir. Şirketten çektiğiniz para başka bir ülkedeki şahsi banka hesabınıza yatsa da yine Türkiye'de vergiye tabidir. En azından teorik olarak.
Cevap: Offshore Şirketten Türkiye'ye Para Transferi Hk.
Yukarıdaki açıklamaya büyük oranda katılıyorum.
Ayrıca üç kuruş vergiden kaçıracağım derken bu iş başınıza ciddi anlamda iş çıkartabilir, karapara aklamakla bile suçlanabilirsiniz.
Ortada fiilen yapılan bir ihracat yok, şirketiniz yok, vergi mütemlefi de değilsiniz, ancak Türkiye'deki bir banka hesabınıza yurtdışından sürekli para akışı oluyor. Bu durumda banka bu para akışını 5549 sayılı Kanun gereği "şüpheli işlem" olarak algılayarak Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığını'na bildirebilir.
İki kilo altını beyan etmediği için başı derde giren tanıdıklarım var.
Bu aşamadan sonra bu paranın bahsettiğiniz nedenle geldiğini kanıtamak için çok uğraşabilirsiniz. Onbin lira vergiden kaçıracağım derken bundan çok daha fazla para ve hapis cezaları ile yargılanmanız söz konusu olabilird. Bence vergisini ödeyerek bu işi tamamen yasal yollarla yapma imkanlarını araştırın.