Eşimin evi terketmesi ve tazminat
Yaklaşık 40 gün önce evim eşi terketti ve nereye gittiğini ve ne yaptığını bilmiyorum.babasını telefonla arayarak kızınız evi terketti nerde olduğunu bilmiyorum dediğimde kızının böyle biri olduğunu ve evliliğe uygun olmadığını tarafımca anlaşmalı boşanma davası açma teklifinde bulundu.Ben eşimi seviyorum ve evi böyle terkettiği için bir yandan da öfkeleniyorum.Sizlerden yazdığım bu konu hakkında fikir almak istiyorum ve eşim böyle habersiz ve evden kaçar gibi gittiği için tazminat davası açabilirmiyim? Bu konuda yardımcı olabilirmisiniz.Değerli fikirlerinize ihtiyacım var.
Hayırlı Akşamlar.
Cevap: Eşimin evi terketmesi ve tazminat
merhaba,
eşin terki 6 aydan fazla olur ise noterden ihtar cekeceksiniz + yol ücretini yatıracaksınız eğer evde sizi bulamazsa diye otel parası vs ücretleride yatırmanız gerekiyor prosedur böyle.
hala gelmez ise terk nedeni ile boşanma davası acılabilir fakat siz boşanmak istemediğinizi söylüyorsunuz, karşı tarafı ikna ederseniz boşanmazsınız(bu sizin iknanıza ve zamana bağlı).
eşlerden biri boşanmak istiyor diğeri de istemiyor ise iki tarafta katı olarak kararlı ise bu iş uzar sonuda boşanırlır(3 sene) illa tarflardan biri boşanmak istemiyor ,boşanma gercekleşmez diye birşey yok.
özetle şuan için herhangi bir tazminat vs olmaz beklemeniz gerekiyor ayrıca erkek tarafı olaylara 1-0 geriden başlıyor adelet kadından yana haklılığını ispat etmelisiniz.
Alıntı:
energystar rumuzlu üyeden alıntı
merhaba,
eşin terki 6 aydan fazla olur ise noterden ihtar cekeceksiniz + yol ücretini yatıracaksınız eğer evde sizi bulamazsa diye otel parası vs ücretleride yatırmanız gerekiyor prosedur böyle.
hala gelmez ise terk nedeni ile boşanma davası acılabilir fakat siz boşanmak istemediğinizi söylüyorsunuz, karşı tarafı ikna ederseniz boşanmazsınız(bu sizin iknanıza ve zamana bağlı).
eşlerden biri boşanmak istiyor diğeri de istemiyor ise iki tarafta katı olarak kararlı ise bu iş uzar sonuda boşanırlır(3 sene) illa tarflardan biri boşanmak istemiyor ,boşanma gercekleşmez diye birşey yok.
özetle şuan için herhangi bir tazminat vs olmaz beklemeniz gerekiyor ayrıca erkek tarafı olaylara 1-0 geriden başlıyor adelet kadından yana haklılığını ispat etmelisiniz.
Teşekkür ederim cevabınız için ancak ortada yapılan bir haksızlık var peki ben boşanma davasını tazminat içererek açabilirmiyim.Sonuçta hala bilmiyorum ama kendisi ve ailesi istemiyor evliliğimizi fakat ben istemiyorum ayrılmayı.Boşanma mahkemesini kendi açamadığı için ben istemediğim halde olsa bile mahkemeyi açarsam tazminat isteme hakkım olabilirmi ve karşı taraf kusurlu sayılmaz mı?
Boşanmak istemiyorsanız, tazminat da talep edemezsiniz.
Boşanma davası açarsanız karşı tarafın boşanmaya neden olacak kusurunu ispatlamanız gerekir.
Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir. (TMK 174/1)
Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir. (TMK 174/2)
Boşanma gerekçesi olarak iki seçeneğiniz var:
1- Terk (TMK 164)
2- Evlilik birliğinin sarsılması (TMK 166/1-2)
Tabii evliliğiniz bir yıldan fazla sürmüşse ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda tam bir mutabakata varabiliyorsanız anlaşmalı boşanma imkanı da var. (TMK 166/3)
Terk nedeniyle boşanma şartları biraz ağır:
Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.
Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hâkim veya noter, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi hâlinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilân yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.
Genel boşanma koşulları daha tercih edilebilir:
Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.
Yukarıdaki fıkrada belirtilen hâllerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir.
Kocam evi terketti ne yapmam gerekiyor?Terkederken aileme köle olacaktın biz karapınarlıyız dedi.Bu ve daha pek çok acayip şey dedi.Boşanmayı istemiyorum demiştim madem istemiyorsun ben de evi terkedip giderim maaşımı ailemle yerim sen de ortada kalıp mecbur sığınma evine gidersin devlet senin adına dava açar .Ben de masraflari ödememiş olurum sen den kurtulur um dedi gitti.Dediğini yaptı şimdilik ailem yardım ediyor kışın ortasında bu kadar eşyayla rezil olmayım diye.Tüm eşyalar bizim çünkü.İş yerinden kredi kartına çektirmişti (Çtk Mühendislik) patronu her ay maaşı ndan kesiyordu 1450-800
600 lirası kiramızı ödemeye ancak yetiyordu .Kesilen 800 ü babam fazlasıyla gönderdi diğer ihtiyaçlarımız için.Yani eşyaların hepsini babam ödemiş oldu.Dekont makbuzlar var.Bu borçların yanında eskiden kalma borçlarını da babama ödetir şirin damat rolü ile.Ve en son babama bana araba al dedi babam alamam deyince boşanicaz dedi.Evden atmaya kalktılar.Ne hikmetse herşeyi bize ödetip borçları sıfırlanınca beni sevmediğini ayrılmak istediğini diyerek gitti.Anlaşmalı olsun eşyalar ve takılar bizim olacak dediler.Nafaka yok dediler.Ben de kabul etmedim.O zaman sürün dedi gitti.Ortada bir şey yokken boşanmak isteyen o ve ama madur olan biziz.Ne yapılabilir
Boşanmaları duyunca çok üzülüyorum. Zorluklarla yuva kurup sonra türlü salak saçma bahanelerle ayrılmaya çalışmak. Allah yardımcınız olsun
Allah herkesi iyilerle karşılaştırsın.Niyeti sağlam olanı sağlam olanla.Niyeti bozuk olanı bozuk olanla.O niyeti çürük olanlar birbiriyle çıkar çatışması yapsın dursun.Niyeti sağlam olanlar mutlu mesut yaşayıp gitsin.Zaten görünüşte herkes mutlu olmak için evleniyor.Ama insanlar gerçek yüzlerini çok iyi gizlerler.Paranız bosa daimi işiniz varsa sizi halk arasındaki tabirle kapak atılan enayi olarak görüyorlar.Bu durum kadın için de erkek için de geçerli.İnsanların dini imanı para sanki.Allah herkese yardım etsin