Gece vardiyasında 2 hafta calisma yetkisi
Merhaba arkadaslar bugun aldığım bir haberle yıkıldım 3 yildir calistigim is yerinde 2 vardiye var 08:00 -18:00 ve 23:00 - 08:00 gece vardiyasinda bugun itibari ile üst üste 2 hafta gece kalacaksiniz 1 haftada gunduz deliler.bunun yasal olmadigini duymustum simdilik pek sesimi cikartmadim zaten normalde 9 saat calisiyoruz is kanununda bile gece 7.5 saatden fazla calisilmaz ibaresi varken biz sesimizi cikartmadik mecbur kaldigimizdan dolayi bu iş canimi sıktı 1 hafta gecedeyken bunyemiz zaten zor kaldirirken üst üste 2 hafta gece vardiyesini dusunemiyorum... bu olaydan dolayi haklarim varmidir tazminatimi alip cikabilirmiyim yada baska yaptirimlar uygulanirmi....Tesekkurler şimdiden Saygilarimla
Cevap: Gece vardiyasında 2 hafta calisma yetkisi
Yasanın 22 nci maddesinin ikinci fıkrasında, çalışma koşullarının, tarafların karşılıklı uzlaşmaları ile değiştirilmesinin her zaman mümkün olduğu kurala bağlanmıştır. Çalışma koşullarında değişiklik konusunda işçinin rızasının yazılı alınması yasa gereğidir.
Aynı zamanda işverence değişiklik teklifinin de yazılı olarak yapılması gerekir. İşçi çalışma koşullarında yapılmak istenen değişikliği usulüne uygun biçimde yazılı olarak ve süresi içinde kabul ettiğinde, değişiklik sözleşmesi kurulmuş olur.
İşçinin değişikliği kabulü, sadece bu işlem yönünden geçerlidir. Bir başka anlatımla işveren işçinin bir kez vermiş olduğu değişiklik kabulünü, daha sonraki dönemlerde başka değişiklikler için kullanamaz. İşçinin değişikliği kabul yazısının işverene ulaşma anına kadar bu değişiklikten vazgeçmesi mümkündür.