Boşanmayı nasıl başaracağım?
Öncelikle iyi günler diliyorum. Benim danışmak istediğim birkaç konu var aslında. Fazla uzatmadan durumumu anlatmaya çalışayım.
Kocamla 1980 yılında evlendik ve babamın evinde yaşamaya başladık. 81'de bir kızımız oldu ve 82'de ayrıldık fakat 3 yıl sonra boşandık. Kızımın velayeti bendeydi. 1990 yılına kadar ayrı kaldık, bu süre içerisinde hiçbir para yardımı yada nafaka ödemesi söz konusu olmadı. 90 yılında tekrar evlendik 92'de bir kızımız daha oldu. Şuan ise ben boşanmak istiyorum fakat eşim evden ayrılmıyor. Şuan oturduğumuz ev babamın 86 yılındaki vefatından sonra bana miras kaldı. Eşim evliliğimiz süresince hiç çalışmadı hiçbir sosyal güvencesi yok ve ailecek şiddet gördük şuanda da güç kullanarak evden çıkarmamız sonucunda kaybedecek hiçbirşeyi olmayan bu insanın yapabileceklerinden korkuyoruz. Bu konudaki sorum şu;
O hala bu evde bulunurken boşanma davası açabilir miyim?
Dava açtığımda evden uzaklaşmasını sağlayabilir miyim yada evden uzaklaştırılmasını nasıl sağlayabilirim?
Böyle bir durumda hayati tehlikemiz de olduğu düşünülürse bizim için bir koruma sağlanır mı? Çünkü en büyük korkum evden gitmesi durumunda çocuklarımın karşısına çıkıp onlara zarar verebilme ihtimalinin olması.
Diğer danışmak istediğim şey ise yine bu durumla ilgili mal paylaşımı konusu. Evin babamdan miras yoluyla bana kaldını belirtmiştim birde mal varlığımla ilgili bilgi vereyim. 2002 yılından önce alınmış bir arsam var birde iki farklı banka hesabında bir miktar param var. Bu hesaplar ortak hesap değil sadece benim adıma. Zaman zaman para yatırıp çekme durumum söz konusu. Ayrıca emekliyim. Sormak istediğim ise;
İlk olarak eşim tüm bunların üzerinde hak talep edebilir mi?
Bu kadar yıldır çalışmamış olması, bu edinimlere bir katkıda bulunmamış olması benim lehime bir durum doğurur mu? Hak talep edebilmesi için çalıştığını kanıtlaması gerekmez mi? Yani mal paylaşımı konusunda mal birikimine katkı sağlamayan eşin erkek taraf olması bir farklılık yaratır mı?
Böyle bir paylaşım ve bilgi platformunun yaratılmasında ve sürdürülmesinde katkısı olan tüm kişilere ve içtenlikle sorularımızı cevaplayıp çözüm yolu sunanlara minnetle teşekkür ediyor ve tekrar iyi günler diliyorum.