şirkete gelen hacze yediemin olarak imza attım
Merhabalar ;
çalıştığım Şirkette kasım 2016 tarihinde icra memurları geldi şirketin bir tedarikçisine olan borcundan dolayı haciz işlemi gerçekleştirceklerini söylediler firma sahibi ile telefon ile görüştürdükten sonra tedbir amaçlı birkaç makine yazıcaklarını beyan ettiler demirbaş makinelerden 1 adetini yazdılar. bana imza attırdılar. bir sorun teşkil edip etmeyeceğini sordum bi sorun olmaz dediler. imza attıktan sonra tutanağın bir örneğini aldım hemen okumaya başladım bu sırada memurlar iş yerini terketti. tutanadığın en alt kısma deldiğimde ise
,
Yukarıda yazılı taşınırların üzerüne resmen kıymet taktir edilerek haciz olundu İ.İ.K nun ve T.C.knun 276 maddeler gereğince kanuni ve cezai sorumlulukları anlatılarak ....... ........ ya yediemin sıfatı ile teslim edildi , söz alan yediemin iş bu mallar istenildiğinde aynen ve noksansız olarak teslim edeceğim.
gibi bir yazı vardı firma sahibi şirkete döndüğünde ödeyeceğim 2 hafta içinde sorun olmaz dedi 31.12.2016 tarihinde hala ödemediğini ve mali sıkıntılarınıda işten çıkarıldım. bugün alacağımı almak için tekrardan iş yerine gittiğimde şirketin 31.12.2016 tarihinde kapanışının verildiğini öğrendim . sanırım firma sahibi iş yerindeki malları kaçıracak konuyla ilgili biraz araştırma yaptım. yediemin olduğum için sıkıntının banada taşacağına yönelik bir kaç yazı okudum. bu yazıdan icra dairesine iş yerinden çıkarıldığıma dair bir yazı yazmam gerekteğini yedimin durumumdan muhafiyetimi istememi ve ya yedimin durmumu devretmem gerektiğini anladım.
Bu durumla ilgili bana yardımcı olabilirmisin nasıl yapmam gerekmektedir. ve geçerli olması açısından nasıl bir dilekçe yazmalıyım.. ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: şirkete gelen hacze yediemin olarak imza attım
Merhaba. Öncelikle menkul mallar üzerindeki hacizler 6 ay geçtiğinde hukuki vasfını yitirmektedir. Bu yüzden öncelikle ilgili icra dairesine giderek mahcuz malların size yediemin olarak bırakıldığı icra dosyasında kıymet takdir veya satış avansının dosyaya depo edilip edilmediğini öğrenin. Sonrasında her halükarda ilgili icra dairesinin ilgili dosyasına basit bir dilekçe ile iş yerinden ayrıldığınızı (ekinde işten ayrılış bildirgesini koyarak) mahcuz mallar üzerinde isteseniz bile tasarrufta bulunamayacağınızı, tarafınıza yediemin olarak bırakılan mahcuz malların dairece muhafaza altına alınmasını ya da yediemin olarak bir başka şahıs bulunmasını talep edebilir ve bunu alacaklı tarafa tebliğ ettirebilirsiniz. Verdiğiniz dilekçenin bir suretini icra memuruna havale yaptırarak saklayınız. İcra Dairesi talep halinde bu konudaki kararını verecektir.