Uzlaşma davası sonucu ne olur ?
Merhabalar Ben 4-5 ay önce sahibinden.com ' dan bir iphone 5s marka telefon almıştım çocuk telefonu sıkıntılı göndermişti benden parayı isteyince bende sıkıntılı olduğunu söyledim fakat ısrarla parasını istediği için bende sinirlenip telefonu attım çocuk suç duyurusunda bulundu diye 1200 tl o zaman ifadesinde geçtiği fiyatı adamın hesap ismine gönderdim kendi isteği sonucunda. Dekontu da ifademe tutanak tutturup eklettim. Ama çocuk sonradan beni arayıp 300 lira daha istediğini söyledi fakat ifadesinde geçen miktar benim gönderdiğim miktar. Sadece çocuğun amacı daha fazla para koparmak. Bu davadan birşey çıkar mı ?
Cevap: Uzlaşma davası sonucu ne olur ?
Uzlaşma davası diye bir şey yoktur. Ancak soruşturma aşamasında belli suçlar için savcı uzlaştırma teklif edebilir.
İddianame hazırlanıp dava açılıp açılmadığından bahsetmemişsiniz.
Uzlaştırma teklifinin geçerli olabilmesi için hem şüpheli hem de mağdur tarafından kabul edilmesi gerekir.
Öncelikle sizin aranızdaki durum dolandırıcılık suçundan çok alacak verecek meselesi olarak nitelenecek bir durum.
Eğer iddianame hazırlanıp dava açılmadıysa, savcı sizin dolandırıcılık kastınız olmadığı, aranızdaki uyuşmazlık konusu parayı ödediğiniz için olayı alacak verecek anlaşmazlığı olarak niteleyecek ve kovuşturmaya yer olmadığı kararını verecektir.
Ancak bu ödeme iddianame hazırlanıp dava açıldıktan sonra yapıldıysa, bu konuyu mahkeme değerlendirecektir.
Mahkeme dolandırıcılık suçunun unsurları bulunmadığı için beraatinize veya zarar giderildiği için hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verebilir.