Cevap: Nefsi müdafaa olurmu?
Bu meşru müdafaa süsü verilmiş planlı saldırı olur.
Samsun'dan Manisa'ya ruhsatsız bir silah ile gelmek meşru müdafaa değildir.
"O bana böyle yaparsa, ben böyle yaparım, aramızda husumet olan kişiye dersini veririm, sonra da meşru müdafaa savunması yapar, kurtulurum." düşüncesini aklınızdan çıkarın.
Aranızda her ne geçtiyse bunu şiddete bulaşmadan halletmeye çalışın.
Yasal Savunma (TCK 25/1)
Bir kimsenin, kendisinin veya bir başkasının herhangi bir hakkına (can, mal, ırz) yönelen bir saldırıyı ortadan kaldırmak amacıyla, saldırıyı def etmek amacıyla, saldırı ile orantılı biçimde, saldırı sürerken, saldırıya verdiği karşılıktır.
Yasal tanımdan yola çıkarak meşru müdafaa hakkının koşullarını inceleyelim:
Bir saldırı olacak.
Bu saldırı devam ediyor olacak (devam eden veya tekrarı muhakkak olan)
Orantılı karşılık verilecek.
Saldırı, insandan kaynaklanıyor olacak (fail insan olacak)
Failin akıl hastası, küçük yaşta birisi olmasının önemi yoktur.
Fail belirli olacak.
Saldırı başka bir şekilde bertaraf edilemeyecek.
Tehlike muhakkak olacak (savunma yapılmazsa, muhakkak bir ölüm/yaralanma/ ırza tecavüz tehlikesi olacak)
Meşru müdafaaya karşı meşru müdafaa olmaz. (Meşru müdafaada bulunan kişinin hareketi zaten hukuka uygun olduğu için, bu harekete karşılık verilmesi amacıyla meşru müdafaaya gidilemez.)
Saldırının üçüncü kişiye yönelmesi de herhangi bir kişiye meşru müdafaa hakkı verir.
Alıntı:
Yusuf Selçuk ATEŞKAN rumuzlu üyeden alıntı
Bu meşru müdafaa süsü verilmiş planlı saldırı olur.
Samsun'dan Manisa'ya ruhsatsız bir silah ile gelmek meşru müdafaa değildir.
"O bana böyle yaparsa, ben böyle yaparım, aramızda husumet olan kişiye dersini veririm, sonra da meşru müdafaa savunması yapar, kurtulurum." düşüncesini aklınızdan çıkarın.
Aranızda her ne geçtiyse bunu şiddete bulaşmadan halletmeye çalışın.
Yasal Savunma (TCK 25/1)
Bir kimsenin, kendisinin veya bir başkasının herhangi bir hakkına (can, mal, ırz) yönelen bir saldırıyı ortadan kaldırmak amacıyla, saldırıyı def etmek amacıyla, saldırı ile orantılı biçimde, saldırı sürerken, saldırıya verdiği karşılıktır.
Yasal tanımdan yola çıkarak meşru müdafaa hakkının koşullarını inceleyelim:
Bir saldırı olacak.
Bu saldırı devam ediyor olacak (devam eden veya tekrarı muhakkak olan)
Orantılı karşılık verilecek.
Saldırı, insandan kaynaklanıyor olacak (fail insan olacak)
Failin akıl hastası, küçük yaşta birisi olmasının önemi yoktur.
Fail belirli olacak.
Saldırı başka bir şekilde bertaraf edilemeyecek.
Tehlike muhakkak olacak (savunma yapılmazsa, muhakkak bir ölüm/yaralanma/ ırza tecavüz tehlikesi olacak)
Meşru müdafaaya karşı meşru müdafaa olmaz. (Meşru müdafaada bulunan kişinin hareketi zaten hukuka uygun olduğu için, bu harekete karşılık verilmesi amacıyla meşru müdafaaya gidilemez.)
Saldırının üçüncü kişiye yönelmesi de herhangi bir kişiye meşru müdafaa hakkı verir.
Evet planlı bir saldırı olacak ancak bu saldırı karşı taraf saldırayı geçtiği takdirde uygulanacak adamın mahallesinde ailem varken yanımda ve adamın elinde bıçak varken daha başka ne yapabilirim ki bıçağına karşı yumrukla gidemem bıçağımda yoksa mecburen vurmak zorunda kalırım buyüzden böyle bir plan yapdım zaten el mahkum yani yoksa adam öldürecek beni vve ve ailemi
Tehdit yüzünden şikayette bulundunuz mu?