Yurt dışı sigortalılığı Türkiye'de saydırmak
Değerli Bilgi Sahibi Arkadaşlar.................
1975-86 yılları arasında Almanya'da 11 yıl sigortalı olarak çalıştım. 1986 da Türkiye'ye geldim ve sigorta primlerimi de 2 yıl sonra nakit olarak istedim ve aldım. Şimdi, hem 1975 - 1986 yıllarındaki çalışmışlık süremin, hemde 1986-2016 yılları arasında kalan sürenin primlerini yatırarak emekli olabilir miyim. Zira kısa bir süre önce SGK ya sorduğumda sadece 1975-86 yılları arasındaki primleri yatırarak (63.000 TL.) 11 yıl üzerinden emekli olabilirsiniz diye çokta aklıma yatmayan bir bilgi edindim. Belkide ben tam olarak derdimi anlatmamışımdır. Bahsettiğim şekilde 1975 - 2016 yılları arasını kapsayacak şekilde emekli olabilmem için nasıl bir yol izlemeliyim?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
H. KARAHAN
Cevap: Yurt dışı sigortalılığı Türkiye'de saydırmak
Yurtdışında bulunduğunuz 75-86 arası süre için toplu ödeme şansınız olmakla birlikte, 86 dan sonraki Türkiyede bulunduğunuz dönem için topluca ödeme yapmak gibi bir şansınız bulunmamakta.
SGK nun yanıtı neden aklınıza yatmadı?
Cevap: Yurt dışı sigortalılığı Türkiye'de saydırmak
Öncelikle cevabınız için teşekkürler..........
SGK nın cevabını yadırgamamın nedeni ise:
Bağkurda, yıllar önce yanlışlıkla yatırılmış bir priminiz varsa (Bir zamanlar SEK e süt ve et, TMO ne buğday gibi tarımsal ürün satışı yapıldığında hemen bağkur primi kesiliyordu malüm) bile, o günden bu güne kadar olan primlerim borçlarınız tamamlayarak o kadar yıl üzerinden emekli oluyorsunuz. O yüzden benzer uygulama neden SGK da yok diye şaşırmıştım....