kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzaladık, ters bir durum var(Vekaletname)
Sözleşmede müstakil binamız yıkılıp yeni bina yapılacak, tek malik babam. Sözleşmeyi tüm masraflar müteahhide ait olacak şekilde oluşturduk. Hangi bağımsız birimin kime ait olacağına dair bir kroki de ekledik. Sözleşmede müteaahhide vekalet vereceğimizi yazdık ama müteahhit sanki önemsiz birşey gibi konuşup uygulamada vekaleti başkalarına verdirtti, bizde bir akıl tutulması yaşayıp imzaladık. Vekâlet verdiğimiz kişiler mimari projeyi yapan şirketin elemanları, 7 kişiye vekâlet vermiş olduk.
1. Vekâletnameyi müteahhide vermediğimize göre aşağıdaki işlemlerin tümünü vekâlet verdiğimiz kişiler yapacak. Vekiller bu işlemleri yaparken doğacak ücretler, vergiler, harçlar gibi masrafları babamdan isteyebilir mi? Çünkü arada müteahhit yok sanki babam müteahhitmiş de onlara vekalet vermişim gibi olmuyor mu? İleride müteahhit şöyle diyebilir mi? "arkadaş sözleşmede yazdık bana vereceğini ama sen gittin başkalarına verdin bu masrafları sen ödeyeceksin" şeklinde hem müteahhitten hem bu proje şirketinden babama ödenmesi konusunda bir dönüş olur mu?
2. kat karşılığı inşaat sözleşmesini yaparken arsa payını müteahhit adına biraz fazla yazmışız, bağımsız birimlerin metrekareleri üzerinden bu payı hesaplamamız lazımmış, ama projeyi tam bilmediğimizden kaba taslak bir pay hesapladık. kat karşılığı sözleşmesinde bazı konularda değişikliğe gideceğiz, o sıra bu pay konusunda da değişiklik yapmak istiyorum. mimari projeyi imzalamadan görüp metrekare oranlarını belirleyip değişiklik yaptığımız kat karşılığı sözleşmesinde bu yeni payı yazacağız. Vekalet verdiğimiz kişilere şu yetkileri vermişiz "Dilediği şekil ve koşullarda kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesisine, bozmaya yeniden tesisine...Dilediği arsa payı üzerinde dilediği bağımsız bölümü adıma seçmeye...Kat irtifak ve kat mülkiyeti listelerini hazırlatmaya, tanzim ve imzalamaya...". Bu durumda kat irtifakı kurulurken vekalet verdiğimiz kişiler bağımsız bölüm listelerinde arsa paylarını haberimiz olmadan müteahhidin arzusu doğrultusunda belirleyip kat irtifakı kurma imkanları var mı? Bu arada mevcut binanın tümü üzerinde annemin aile konutu şerhi var, bu adamlar kat irtifakı için işlemler yapmaya başladıklarında annemin onayı gerekir mi? Gerekirse bu noktada bağımsız bölüm listesini görüp onayımız doğrultusunda işlem yaptırırız diye düşünüyorum... kurulanı da değiştirme hakları da vekalete göre(anladığım kadarıyla) var, ve yine annemin bilgisi olmadan değiştirip aleyhimize bir kat irtifakı kurulması mümkün olabilir mi?
Vekaletnamedeki dikkatimi çeken işlemler
plan ve projelerde tadilat ve tashihatlar yaptırmaya...
yoldan satın almaya, hazineden satın almaya...
vergi resim harç ve benzeri giderleri yatırmaya...
sahibi olduğum gayrimenkul üzerinde dilediği zaman, dilediği şekil ve koşullarda inşaatlar yaptırmaya...
mimari proje yaptırmaya...
mevcut binayı yıktırmaya...
elektrik, su, doğalgaz bağlatmaya, saat, sayaç taktırmaya...
yapı denetim şirketleri ile gerekli sözleşmeleri imzalamaya...
Belediyeye müracat ederek inşaat yapımı için gerekli her türlü işlemleri yapmaya...
abonelikler açtırmaya kapattırmaya...
Dilediği şekil ve koşullarda kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesisine, bozmaya yeniden tesisine...
Dilediği arsa payı üzerinde dilediği bağımsız bölümü adıma saçmaya...
Ortak yerlerden yararlanma şeklini belirlemeye...
Kat irtifak ve kat mülkiyeti listelerini hazırlatmaya, tanzim ve imzalamaya...
Ve yazmadığım birçok şey...
Cevap: kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzaladık, ters bir durum var(Vekaletname). Acil yardımlarınızı rica ediyorum.
Bu gibi durumlarda Avukat dan destek almanız gerekirdi.Avukat sizin çıkar ve menfaatlerinizi ön planda tutardı.
Verilmiş olan Vekaletname anladığım kadarı ile bir şirket,müteahhit olmayıp kişilere verilmiş.Eğer birde vekaletnamede Vekalet verilen kişiler Müteahhit i vekaleten yazmıyorsa sorun olabilir görüşündeyim.