Cevap: Hapis yatar mıyım ?
İnkar etmeseniz de -ki inkar etmenizi tavsiye etmem- savcılıkta ya da mahkemede barışabilirsiniz. O olmazsa muhtemelen HAGB (erteleme dediğiniz) teklif edilir ve verilir.
En kötüsü, bunun üstüne karşı taraf tazminat davası açar ve cebinizden birkaç bin lira mahkeme masrafı ve tazminat çıkar.
Karakolda verdiğim ifade de inkar ettim bile. Şüpheli olduğum için inkar etmem ekstra bir cezayı gerektirmiyor. Ben Adana'dayım. Dava İzmir'de görülüyor. Olası mahkemede bulunmam pek mümkün değil. Karşı taraf şikayetini geri çekecek, barışacak biri değil. Bana tazminat davası açarsa bende kendisine iftiradan dolayı dava açarım. Ben kendisini tehdit etmediğim halde tehdit edildiğini söylemiş. Ben ifadeyi vereli iki ay oldu. İki aydır bir netice yok. İspatlayamadılar diye düşünmeye başladım. Benim tek korkum hapis çıkar mı çıkmaz mı.
e-devletten baktınız mı dava olup olmadığına?
Hakaretten para, ispatlanabilirse ve basit tehdit değilse tehditten de kesin hapis çıkar ama yatmazsınız büyük ihtimalle.
Gecikmesini yanlış yorumlamışsınız. Düşündüğünüz gibi, ispatlayamadılar durumu değildir. Bir süre sonra yargılama başlar.
@Şenol Eker
e-devletten devamlı bakıyorum. Açılmış bir dava yok.
@Hakkarili Arzuhalci
Yazdıklarımı bir daha okuyun. İşin içinde kesinlikle tehdit yok. Sadece küfür ettim ve oda hakarete giriyor. Davayı açan kişi hukuk okuyor. İfade nezdinde suçlamaları kabul edecek kadar karşısındakini saf, kendini kurnaz gören biri olduğu için işin içine tehdit edildiğini de katmış. Ama düpe düz iftira. Ve bu yüzden kendisine iftiradan dolayı dava açmayı düşünüyorum. Ama önce bir netice bekliyorum. Bakalım neler olacak.
Facebook'tan yazılan mesajı nasıl ispatladıkları konusunda bir fikrim yok. IP bana ait değil. Bilgisayar, modem vs incelemek isterlerse hiç bir şey bulamazlar.
İşin kötüsü Adana'dan İzmir'i arıyoruz. Telefonla bilgi vermiyorlar.
Asıl siz yazdıklarımı iyi okumamışsınız.
Şikayetçi, hakaretin yanı sıra tehdit de olduğunu iddia etmiş. Siz ise tehdit yok demişsiniz. Peki ben ne demişim;
Hakaretten para, ispatlanabilirse ve basit tehdit değilse tehditten de kesin hapis çıkar ama yatmazsınız büyük ihtimalle.
"İspatlanabilirse" diye şart koşmuşum.
Biz olayın içinde değiliz, ne yazdığınızı ya da yazmadığınızı bilmiyoruz. Bu nedenle "ispatlanabilirse" dedim.
Eğer tehdit yoksa, olmayan şey de ispatlanamayacağına göre o suçtan ceza almazsınız.
Evet tehdit hiç bir şekilde yok. Bu yüzden bende dava açabilirim. Ama önce netice bekliyorum.
Alıntı:
Aporeca rumuzlu üyeden alıntı
Evet tehdit hiç bir şekilde yok. Bu yüzden bende dava açabilirim. Ama önce netice bekliyorum.
İftira suçu TCK'da şöyle tanımlanıyor:
"Yetkili makamlara ihbar veya şikayette bulunarak ya da basın ve yayın yoluyla, işlemediğini bildiği halde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idari bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat etmek".
İftira suçunun gerçekleşmesi için isnat edilen fiilin bulunup bulunmadığı önemlidir. Suçun niteliği konusunda yanılma olabilir.
Şikayette bulunan facebook'tan sizin hesabınızdan ona bir şeyler söylendiğini ifade ederek bunun hakaret ve tehdit olduğunu iddia etmiş. Facebook'tan sizin bu şahsa bir şeyler söylediğinizi siz de kabul ediyorsunuz.
Bu ispatlanamasa da, buradan karşı taraf bakımından iftira suçu çıkmaz.
Dolayısıyla karşı tarafa açacağınız dava (ceza davasını siz değil savcı açar) sonuçsuz kalır.
Kaldı ki, aksi durumda anayasal bir hak olan "şikayet" in önüne yasal bir engel konulmuş olurdu.
Bence de yapılan şikayet hak arama özgürlüğü sınırları içerisinde kalmakta olup iftira suçunu oluşturmayacaktır.