Bankadan İstifa Edeceğim, ihbar süresinden önce çıkarabilirler mi?
Merhaba
Bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.
Yaklaşık 1,5 seneyi aşkın özel bir bankada gişe personeli olarak çalışmaktayım (vakıf sandığına tabi). İstifa etmeyi düşünüyorum.
Yasal olarak 6 haftalık ihbar sürem var, dolayısıyla Şubat ayında çıkabilmem için, önümüzdeki hafta istifamı sunmam gerekiyor. Fakat birkaç sorum olacak.
1- İstifamı bu ay sunacağım fakat, Ocak ayının sonunda 15 iş günü izin hakkı kazanacağım.İhbar süremden önce banka beni çıkartmak isteyebilir mi? Çıkartırsa 6 haftalık sürenin ve ek olarak 15 iş günü olan hizmetimin ücretini öder mi? (bu soruyu soruyorum çünkü istifa verdikten sonra pek beklemiyorlarmış ihbar süresini) Açıkçası kendimi maddi açıdan ayarlamam gerekiyor bu yüzden.
2- İhbar süresini kullandırırlarsa günlük 2 saatlik iş arama iznimin toplu kullanılacağını yönetici mi karar verir yoksa saatleri vs. benim tercihime mi bağlı? Ben toplu kullanmak istemiyorum çünkü.
3- Yıl sonunda tutturduğum hedefler doğrultusunda hakettiğim primleri alabilir miyim?
Yardımlarınızı rica eder, iyi çalışmalar dilerim.
Cevap: Bankadan İstifa Edeceğim, ihbar süresinden önce çıkarabilirler mi?
Benim düşüncem, istifanızı verirken tarih belirtirseniz ve buna rağmen sizin ayrılacağınızı bildirdiğiniz tarihten önce çıkartırsa sizin istifanızdan dolayı çıkartmış olmayacağından dolayı ihbar ve kıdem tazminatı ödemek durumunda kalacağı, bu yüzden çıkartmayacağı yönünde.
Ama sadece "ayrılmak istiyorum" derseniz, isterse hemen çıkartır isterse ihbar süresini çalışmanızı isteyebilir.
Teşekkür ederim Şenol Bey, peki sizce 15 günlük izin hakkı da kazanabilir miyim?
Ilişiğinizin kesildigi tarihte 1 yili tamamlamis olursaniz, yeni izin hakki da kazanirsiniz elbette.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Ilişiğinizin kesildigi tarihte 1 yili tamamlamis olursaniz, yeni izin hakki da kazanirsiniz elbette.
Peki bugün işten çıkarsa dahi, 6 haftalık ihbar sürem var. Bunu ihlal etmiş oluyorlar ayrıca da 4 hafta sonra kazanacağım izin hakkını da ihlal ediyorlar. o zaman bunlara yönelik de bir ücret ödenir değil mi?
Alıntı:
phycicek rumuzlu üyeden alıntı
Peki bugün işten çıkarsa dahi, 6 haftalık ihbar sürem var. Bunu ihlal etmiş oluyorlar ayrıca da 4 hafta sonra kazanacağım izin hakkını da ihlal ediyorlar. o zaman bunlara yönelik de bir ücret ödenir değil mi?
Onlar işten çıkarırsa öderler.
Ama siz çıkarsanız neden ödesinler ki? Tam tersine, ihbar süresine uymazsanız sizin ihbar tazminatı ödemeniz gerekir.
Sorun işten ayrılmak ise, yolunu söyledim. EN AZ altı hafta önceden (daha önce de olabilir) Örneğin 2 ay evvelden bildirebilirsiniz: "28 Şubat 2017 itibarı ile işimden istifa ediyorum" derseniz, ihbar süresine uymuş olursunuz. 28 Şubat'ta ayrılırsınız. Daha önce çıkartırsa 6 haftalık ihbar tazminatınız ile kıdem tazminatınızı ödemek durumunda kalırlar.
İzin hakkı , 1 tam yılın dolmasıyla kazanılan bir haktır. Bugün işten çıkartılırsanız, ihbar tazminatınızın ödenmesi gerekir elbette ama işten çıkartıldığınız tarih itibariyle yeni bir izin hakkı kazanmanızı sağlayacak olan 1 yıllık çalışmayı tamamlayamamış olduğunuzdan, izin hakkı doğmayacak, doğmamış bir hak için de ücret ödenmesi gerekmeyecektir doğal olarak.