Kira Kontrati Bitmeden Evden Cikmak?
Oncelikle merhabalar. Eve cikali 3 ay oldu fakat evi kiraya verene 2 ay onceden haber verip bosaltmak istiyorum.Bu tur bir durumda bana hukuki olarak nasil zorluklar cikarabilirler.Kiraya veren sahis degil sirket kendileriyle hic gorusmedik.Tesekkurler
Cevap: Kira Kontrati Bitmeden Evden Cikmak?
Kiralananın sözleşmenin bitiminden önce geri verilmesi
MADDE 325- Kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira
sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. Kiracının
bu sürenin geçmesinden önce kiraya verenden kabul etmesi beklenebilecek, ödeme gücüne sahip ve kira ilişkisini devralmaya
hazır yeni bir kiracı bulması hâlinde, kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları sona erer.
Kiraya veren, yapmaktan kurtulduğu giderler ile kiralananı başka biçimde kullanmakla elde ettiği veya elde etmekten
kasten kaçındığı yararları kira bedelinden indirmekle yükümlüdür.
Yani kaç ay kirasını ödüyorum birde depozitomu alabilirmiyim
Okumaya ve anlamaya zahmet ederseniz madde gayet açık ve sorunuzun cevabını içeriyor.
Cevap: Kira Taahhütname Belgesi
20/10/2017 tarihinde sözleşme düzenleyerek kiracı olarak oturmaya başladım. 1 yılın sonunda kira sözleşmesini yenilemeden evde oturmaya devam ettik.20/08/2019 tarihinde ev sahibim eve kendi geçeceğini söyleyerek evden çıkmamı istedi. Bizim evimiz dışında başka bir semtte kirada bulunan başka bir evi daha var.İstanbuldan İzmire tayin ile geldiğim için bayağı masrafım oldu. Ayrıca ev kiralama sürecinde de masrafa girdim.Tekrar tasınma süreci maddi manevi olarak zorlayacak açıkcası. Ev sahibine bunu söyledğiğimde tahahütname olduğunu söyledi ve resmini gönderdi bana. Fakat benim bu tahahütnameden şimdiye kadar haberim yoktu. Sadece 1 gün içerisinde kira kontratı için görüştük ve bunun dışında hiçbir şekilde görüşme olmamıştı. Tahahütnamede 24/10/2017 tarihine ait yani evi kiraladıktan 4 gün sonranın tarihi yazılmış. Emin olmamakla birlikte kira kontratının arasında imzalatmış olabileceklerini düşünüyorum ki çıkış tarihine ait herhangi bir bilgide yer almamakta belgede. Bende herhangi bir nüshası yok belgenin. Şimdi ev sahibi dava yoluna gideceğini bildirmiş.Nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
Cevap: Kira Taahhütname Belgesi
Ev sahibiniz noter kanalıyla yollayacağı bir ihtar ile 20.10.2019 tarihi itibariyle sözleşmeyi kendi ihtiyacı nedeniyle yenilemeyeceğini bildirip, yeni kira dönemi başlangıcı olan 20.10.2019 tarihinden itibaren 1 ay içinde ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açabilir , o davayı da açarsa kazanır. Başka evi olmasının bir etkisi yoktur bu olayda. Mal sahibi dilediği mülünde oturmayı seçebilir.
Tahliye taahhüdüne bağlı olarak bir dava açacak olursa da, kira sözleşmesi ilk kurulurken imzalatılmış olduğu net belli olan tahliye taahhüdünün geçersiz olduğunu , evin tahliyesi ile ilgili güncel bir taahhüdünüzün bulunmadığını bildirirsiniz . Eski tarihli tahliye taahhüdü ile bir sonuç elde edemez.