Fazla Mesai + Yol + Kıdem/i̇hbar Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılmalı?
Merhaba ,
02.02.2011 yılında işe başladığım özel şirketten ayrılmak istiyorum.
Bugüne kadar fazla mesai, yol ücreti almadım. Kıdem/İhbar Tazminatı ile beraber nasıl hesaplayabilirim?
bir de fazla mesai süreleri ihbar süresine eklenebilir mi?
Cevap: Fazla Mesai + Yol + Kıdem/i̇hbar Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılmalı?
Fazla mesai yaptıysanız alırsınız. Yol ücreti diye bir ücret ancak iş sözleşmenizde varsa alabilirsiniz. Kıdem tazminatını işten ayrılırsanız alamazsınız. İhbar tazminatını ise işten önceden bildirmeden ayrılırsanız siz ödersiniz.
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Fazla mesai yaptıysanız alırsınız. Yol ücreti diye bir ücret ancak iş sözleşmenizde varsa alabilirsiniz. Kıdem tazminatını işten ayrılırsanız alamazsınız. İhbar tazminatını ise işten önceden bildirmeden ayrılırsanız siz ödersiniz.
Şenol bey yanıtınız için teşekkür ederim.
2011 yılından beri yaptığım fazla mesailerin karşılığını alamamam geçerli bir fesih sebebi olur mu ve bu fesihte ihbar süresi geçerli midir?
Fazla mesailerin bordronuzda gösterilmemesi kıdem tazminatınızı alarak iş akdinizi ihbar süresine uymadan yani ihbarsız derhal fesih sebebidir. Fakat bunu kesin dedillerle ispat edebiliyor olmanız gerekir.
Alıntı:
thex rumuzlu üyeden alıntı
Fazla mesailerin bordronuzda gösterilmemesi kıdem tazminatınızı alarak iş akdinizi ihbar süresine uymadan yani ihbarsız derhal fesih sebebidir. Fakat bunu kesin dedillerle ispat edebiliyor olmanız gerekir.
ispat edilebilir, giriş çıkışlarda kullandığımız kartlı geçiş sistemi var.
yazılımın veritabanından alabilirim.
Alıntı:
Nebuchadnezzar rumuzlu üyeden alıntı
Şenol bey yanıtınız için teşekkür ederim.
2011 yılından beri yaptığım fazla mesailerin karşılığını alamamam geçerli bir fesih sebebi olur mu ve bu fesihte ihbar süresi geçerli midir?
Öncelikle hukuken fazla mesai hakkınız olup olmadığı ve bunu alıp almadığınıza bakmak gerek. Bordro imzalıyor musunuz?
Saat kaçta işbaşı yapıp kaçta çıkıyorsunuz? Kaç gün çalışıyorsunuz?
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle hukuken fazla mesai hakkınız olup olmadığı ve bunu alıp almadığınıza bakmak gerek. Bordro imzalıyor musunuz?
Saat kaçta işbaşı yapıp kaçta çıkıyorsunuz? Kaç gün çalışıyorsunuz?
Evet, bordro imzalıyorum, hiç bir ayda fazla mesai adı altında tarafıma ödenen bir ödeme kalemi yok.
haftada p.tesiden c.tesiye toplam 6 gün çalışıyorum, saat 8:30 ile 18:30 arası normal mesai var.
bugün kartlı geçiş sistemin geri dönük 5 yıllık giriş/çıkış saatlerime baktım, yaklaşık 5 yılda 400 saatlik fazla çalışmam var.
Ben şahsen işten çıkmayı planlıyor olsam, işten çıkmadan ihtarname ile bu ücretleri isterdim. Ödenmezse dava açardım. Bu durumda muhtemelen işveren işten çıkartacaktır. Atılmak, istifa etmekten iyidir ;)