DÜŞÜK GÖSTERİLEN MAAŞ ve İŞTEN TAZMİNAT İLE AYRILMA YOLLARI
Merhaba arkadaşlar konuyla alakalı birçok konu mevcut fakat eski tarihli. Herkesin yararlanabilmesi için bilgi sahibi olanların reel ve güncel bilgileri paylaşmasını rica ediyorum
4 Yılı tamamladığım iş yerim son zamanlarda maaş vermiyor, geç veriyor, parça parça veriyor.
Sormak istediğim tazminatımı alarak işten ayrılmak için 4 yıldır aldığım maaştan düşük gösterilen asgari ücreti gerekçe gösterebilirmiyim?
Maaşım şu an 2000 TL ve neredeyse 2 yıldır zam olmuyor.
Eğer bunu gerekçe gösterebilirsem izlemem gereken adımlar nelerdir?
Hak sahibi olabilmem için ne kadar süre gereklidir?
Eğer tazminat almayı hak edersem bu tutar asgari ücretten mi yoksa güncel maaşımdan mı hesaplanacak?
Bilgi vermenizi ve Ankara'da bana yardımcı olabilecek avukat bilgilerini dm olarak göndermenizi rica ediyorum.
Saygılarımla.
Cevap: DÜŞÜK GÖSTERİLEN MAAŞ ve İŞTEN TAZMİNAT İLE AYRILMA YOLLARI
Düşük maaş almak, maaşınızın devamlı geç yatması ayrı ayrı iş akdinizi haklı fesih sebepleridir.
İş sözleşmenizde belli miktar yada oranda zam yapılacağı yazmıyorsa işveren zam yapmak zorunda değildir, alt limit asgari ücrettir. Aldığınız maaşı da düşüremez.
Maaşınızın elden ödenen kısmını ispat etmeniz gerekir.
Maaşınızın devamlı geç yattığını banka hareketlerinizle ispat edebilirsiniz.
Noterden maaş düzensizliğiniz nedeniyle iş akdinizi fesh ettiğinizi belirten bir yazı yollayabilirsiniz. Bu süreçte işe muhakkak gitmelisiniz.
Elden aldığınız maaşı ispat edemezseniz tazminatınız resmi yatan tutardan hesap edilir.
Tüm bu süreçlerde hata yapmamak için avukat desteği almanızı özellikle tavsiye ederim.