Gece 10:00 dan sonra alkol aldığım yer ceza yedi!!Fakat ücret ödemeden aldım
Sorum şu:
Komşum olan tekel bayinden parasını daha önce ödediğim biraları saat 24:00 sıralarında arabamla yanaşarak aldığım sırada polis aracı geldi ve dükkan sahibinin sadece poşet verirken gördü.Daha sonra arabamla normal bi şekilde kalkışımı yaptım ve giderken,polis önümü kesip arabadan inip elini ve başını arabamın içine sokup poşeti aldı ve dükkana geri dönmemiz gerektiğini ve ifade vermem gerektiğini söyledi,öylede yaptık.Ama polisinde söylediği şey ''evet para verirken görmedik ama aldın,biz görevimizi yapıyoruz''.
Bende ifademde saat 20:00 den önce parasını verdiğim,çalıştığım işten gece çıkmam sebebiyle tekrar dükkana uğradım ve öncesinde parasını ödediğim biraları aldımdı
15 ay sonra 33 bin tl ceza geldi.
Bu kararla ilgili avukat aracılığıyla ilgili bir savunma yapılabilir mi?
yada
En azından birdaha böyle bir durumuın olmayacağını 5 sene içinde yapmam halinde bu cezayla beraber diğer cezayıda kabul etme gibi bir durum olabiliri mi.
Şimdiden teşekkür ediyorum.Bunlar esnaf arkadaşımın için sorulmuştur. Alıcıya hiçbir cezai işlem uygulanmamıştır.
Cevap: Gece 10:00 dan sonra alkol aldığım yer ceza yedi!!Fakat ücret ödemeden aldım
4250 sayılı kanunun 6/5 maddesine göre "Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz." Aynı kanunun 7/1-e maddesine göre 6/5'i ihlal edenlere "4733 sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 8 inci maddesinin beşinci fıkrasının (k) bendinde öngörülen, idari para cezası verilir."
Türk Borçlar Kanunu’nun 207.maddesi 1.fıkrasındaki tanıma göre: “Satış sözleşmesi, satıcının, satılanın zilyetlik ve mülkiyetini alıcıya devretme, alıcının ise buna karşılık bir bedel ödeme borcunu üstlendiği sözleşmedir.”
Satış işlemi, satıcının satılanın zilyetliğini ve mülkiyetini devretmesiyle gerçekleştiği, bu devire polisler tanık olduğu göz önüne alındığında işiniz zor.
Ödemenin ne zaman ne şekilde yapıldığının veya yapılacağının ispatı zor olmakla birlikte önemi de yok.
O anda para vermediğiniz kabul edilse bile veresiye almadığınızı ispatlayamazsınız.
İçkileri saat 10:00'dan önce alsanız, ödemeyi 10:00'da yapsanız tekel bayii bu cezayla karşılaşmazdı diye düşünüyorum.
Çünkü cezanın amacı belli saatler arasında içkinin mülkiyetinin ve zilyetliğinin devrini önlemek diye anlıyorum.
Paranın ne zamanda verildiğinin ceza bakımından önemi yok.