Özel Sektör Çalışanı Mobing Yüzünden İstifa Ederse Tazminat Alabilir mi?
Merhaba,
Özel sektörde, yılı aşkın süredir çalışıyorum.
Kamu Kurumuna geçmek için iş başvurusu yaptım ve olumlu karşılandı, şuan arşiv araştırmam ve güvenlik soruşturmam yapılıyor.
Sizlere sormak istediğim soru,
İş yerinde son 2 - 3 senedir mobing ile karşı karşıyayım.
Örnek vermek gerekirse, bölüm müdürümün bana karşı "seninle çok kötü bozuşacağız, şimdiden kendine iş aramaya başla", "sen iyice zıvanadan çıktın." gibi söylemleri ve çalışma arkadaşlarımın yanında bana ağırıp odadan çıkarken kapıyı ve kutuyu yumruklaması gibi davranışları.
İstifa dilekçemde bu gibi bana yapılan davranışları belirtirsem işten ayrıldığımda tazminat alabilir miyim?
6 yılı aşkın süredir aynı iş yerinde çalıştığımdan dolayı 8 hafta ihbar sürem var ve ben o süreyi beklemek istemiyorum.
Bir de bugüne kadar maaş dışında hiç bir özlük hakkımı alamadım (yol, mesai, vb.) onları da alabilir miyim?
Sizce nasıl bir yol izlemeliyim?
Yardımcı olabilir misiniz?
Cevap: Özel Sektör Çalışanı Mobing Yüzünden İstifa Ederse Tazminat Alabilir mi?
İstifa ederseniz tazminat alamazsınız.
Mobbin konusunu ispat etmeniz gerekir. Ki sizin anlattığınıza göre ispatı zor bir durum. Eğer bunu ispat ederde iş akdinizi m.24 Ahlak iyiniyeti ihlalden yapabilirseniz tabi ki kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.
İşvereniniz ihbar süresince çalışmanızı istiyorsa çalışmanız gerekir. Aksi halde sizden ihbar süreniz kadar tazminat talep edebilir.
cevabınız için teşekkür ederim.
internette biraz araştırdım da "hukuk yargılamasında ve özellikle de mobbinge dayanan iddialarda yüzde yüzlük bir ispatın aranmadığı, şüpheden uzak delil aramanın ceza yargılamasına ait olduğu, özel hukuk ve iş hukuku yargılamasında vicdani kanaatin oluşmasına yetecek kadar bir ispatın yeterli olduğu." belirtiyorlar.
sadece olayları tarih saat belirterek yazılı bir şekilde anlatsam vicdani kanaatin oluşmasına sağlayabilir miyim sizce?
peki özlük haklarımı alabilir miyim? (yol parası, mesai, vb.)
Bence istifa sonrası hemen devlette başlayacak olmanız istifa sebebinizi mobbing değil yeni işiniz olduğunu gösteriyor.Bence hakim ''zaten yeni işi gereği kendi ayrılacak, giderayak 6 yıllık tazminatı nasıl alırım düşüncesi taşıyor'' şeklinde yorumlaması yüksek ihtimal.6 yıl boyunca yaşanan bir takım şeyleri şahitsiz tek ağızdan anlatmanız bence yeterli gelmeyecektir.Özlük hakları kısmında ise bir avukatla görüşülebilir.Ancak dediğim gibi dava açmak risk taşıyor, karşı taraf yeni işe başlıyor şimdi mi mobbing aklına düştü derse ki akla uzak bir yaklaşım olmaz avukat masrafı, dava ve bilirkişi masrafları ihlal edildiyse ihbar tazminatı gibi ciddi rakamlar sizin karşınıza çıkacaktır.
yorumunuz için teşekkürler,
öyle de düşünülebilir ama hem mobbing kapsamına, hem de işci yönünden İş Kanunu M.24/II-b ve c bendi kapsamına girebileceği, dolayısıyla bu durumların fesih hakkı verebileceği,
ayrıca bu olaya ilişkin yani mobbing konusunda 6098 sayılı kanunun 417.maddesi ve mobbing in önlenmesi hk.genelge hükümlerinin dikkate alınması gerektiği düşüncesindeyim.
Dava açmak tabi ki sizin takdiriniz fakat ispatın zorluğu ve tabi ki başka bir işe başlama durumunuz mobbingin varlığı yada şiddeti noktasında ciddi soru işaretleridir.