14 Günlük Ayıplı Malın Para İadesi Yapılmıyor
Merhaba.
14 gün önce bir cep telefonu mağazasından x marka telefona 3700TL ödeyerek satın aldım.14.günde cihazın kasasından iki elle esnetince tık diye ses geldiğini farkettim.ışığın altında ekran oynuyor mu diye kontrol ederken,kamera da toz olduğunu farkettim.telefon çift kameralı 2 kamerada da 1 tane toz vardı.Hakem heyeti ile görüşme sağladım ve cihazı yetkili servise götürün rapor tutsunlar dedi.servise değişim yapılmaması gerektiğini ve para iadesi istediğimi belirttim.Servis kontrol ettikten sonra cihazı geri verdi ve servis formunda yazanlar şöyle;
DEĞİŞİM KESİNLİKLE İSTENMİYOR
ÜCRET İADESİ İSTENİYOR
CİHAZI İKİ ELLE KASILDIĞINDA TIK DİYE SES YAPMAKTADIR.
CİHAZIN GARANTİ HARİCİ DURUMU GÖRÜLMEMEKTEDİR.
EKRAN TIKLAMASI İLE İLGİLİ ARIZA TANISI YOKTUR.
CİHAZIN TANI TESTİNDE ARIZA GÖRÜLMEMEKTEDİR.
ARKA KAMERADA TOZ TESPİT EDİLMİŞTİR.
CİHAZA YAPILAN İŞLEMLER:ONARILMADAN İADE
Ben bu raporla cihazı aldığım yere gittim cihazın ücret iadesini kesinlikle yapamayacaklarını,tüketici mahkemesine dava açabileceğimi söylediler.Faturayı siz kestiniz sonuçta dedim,satıcı ise bize mahkemeden kağıt gelir ithal ettiğimiz firmaya göndeririz bizi ilgilendirmez mahkeme dedi.Oradan çıkıp adliyede tüketici mahkemesine gittim.dava açmak istediğimi söyledim.Barodan yardım almam gerektiğini söylediler.Avukat olmadan dava açmak istemiyorum.Sorum şudur,
Ben dava açarsam kaybetme şansım var mı? Avukat tuttuğum zaman davayı kazandığımız da veya öncesinde cebimden ne kadar para çıkacak?
Ve burada satıcının bir eksikliği ücret iade etmemesi normal mi?
Saygılar
Cevap: 14 Günlük Ayıplı Malın Para İadesi Yapılmıyor
Toz ayıp sayılır mı emin değilim ama tüketici lehine yorum ilkesince henüz 14 gün geçmeden bir cihazın toz almış olması dahi bence ayıptır. Mahkemeyi kaybetme olasılığınız her zaman vardır ama bence garantiden aldığınız belge nezdinde bu risk ciddi oranda düşmüştür.
yorumunuz için teşekkürler,
aynı marka model cep telefonlarını incelediğimde kasadan ses gelmiyor,ama benim telefonumla o ses sürekli oluyor.bu sorunu yaşayan birçok kişi var.Teşhir ürününde bile rastladım bu soruna.Fakat bu telefonun bir küçük versiyonunda böyle birşey yok.İnternette birçok videosu var bu problem ile ilgili.Ayrıca sıfır cihazımın içi açıldı sıvı teması olmuş mu diye sıvı teması olmamış garantisi devam ediyor.
Bu x markanın firmasını aradım onlar da diyor ki ilk defa böyle birşey duyduk.Tabi ki yalan,koskoca firma dünya çapında bu sıkıntıyı yaşayanları bilmiyor.Arkadaşım da aynı cihazdan var onda böyle bir sıkıntı yok.Bunu mahkemeye nasıl kanıtlayabiliriz.
- - - Updated - - -
Bu arada amerika'dan firmasının üst düzey yönetici olduğunu söyleyen yabancı bir bayan telefonla beni aradı.Arayan yetkili kendi iletişim bilgilerini mail aracılığıyla gönderdi ve herzaman arayabileceğimi söyledi.Yaşadığım problem ile ilgili özür dilediler,açacağım davanın takipçisi olacaklarını ve her türlü desteğe hazır olduklarını,x firması olarak bu davada sizin arkadanızdayız dedi.Bütün süreci anlattı ve avukat aracılığı ile süreci başlatmanızda fayda var dedi.Mahkeme sonuçlanınca yine aynı cihazdan alacağımı söyledim size özel gönderim yapacağız dedi bayan.Cihazı firmanın yetkili satıcısından almadığım için iadeyi onlara yapamıyorum haliyle.Burada firma suçlu değil,bana telefonu satan telefoncu ve onun aldığı toptancı firma.dava ikisine açılacak sanırım.
Amerikan cep telefonu markası bildiğim yok. Özelden bana telefonun markasını söyler misiniz? Ben de bundan sonra bu firmanın ürünlerine yönelmeyi tercih ederim.
özelden mesaj gönderilmiyor bende
Dava için vekalet verdim avukata yaklaşık 500 lira civarında masrafım oldu bakalım ne olacak.
Avukatımın açmış olduğu davayı edevlet üzerinden görüntüleyemiyorum normal bir durum mu ?