Tescilli markam ismim, .net .org gibi isimler ile alınmış durumda ve bundan çok zarar görüyorum
Merhabalar;
Yaklaşık 2 senedir bir ürün üretiyor ve satıyorum. Bu ürünün faydalı model belgesini aldım.
TPE'den 2015 yılının ortasında marka tescil belgemi de aldım.
markaismim.com ve markaismim.com.tr'yi aldım; buradan ürünümün tanıtımını ve satışını yapıyorum.
1.5 sene önce ürünümün taklidini yapan bir firma çıktı ortaya. Başlarda dikkate almadım, hem ürün kalitesi hem de marka konumlandırma vs. olarak çok gerideler idi.
Sattıkları ürünü başka bir marka adında satıyorlar idi.
Fakat benim marka ismim insanlar tarafından çok benimsendiği için (ilk üretici ben idim); ve insanlar ürünü benim marka ismim ile arayıp sorduğu için; bu firma da ürettiği ürünü benim marka ismim ile satmaya başladı.
Yetmedi; www.markaismim.net, www.markaismim.org, www.markaismim + çoğul eki " ler" ) gibi internet siteleri açtılar.
Yetmedi; benim internet sitemde yer alan, benim çektiğim resimleri kullandılar.
Kendilerini telefon ile aradım; her zaman serbest piyasa koşullarından ve rekabetten yana olduğumu belirttim; buyrun ikimiz de satalım ürünü ama benim ismimi ve resimlerimi kullanmayın dedim; küfür edip kapattılar telefonu.
Bunun üzerine; benim marka ismimin dahil olduğu tüm sitelerin kapatılması için bulunduğum şehirde iki avukat ile görüştüm; ikisi de farklı şeyler söyledir.
Birisi savcılığa suç duyurusunda bulunuruz; 1-2 gün içerisinde bu siteleri erişime engelleme kararı alırız dedi (youtube vs. Türkiye'de nasıl kapanıyorsa aynı şekilde dedi)
Diğer avukat ise .net ve .org gibi sitelerin bu yolla kapanamayacağını, wipo'ya başvurulması gerektiğini vs. anlattı.
Şimdi değerli avukatlar; benim yaşadığım sorunun çok bariz ve bilindik bir durum olması gerekiyor.
TPE'nin bana verdiği marka ismim; .net, .org olarak alınmış durumda. Örneğin marka ismim DeFacto olsun diyelim; adam defacto.net, defacto.org, defactolar.com almış. Benim resimlerimi kullanmış.
Bu sitelerin kapatılması için benim ne yapmam gerekiyor? Neden iki avukat birbirinden çok farklı şeyler söylüyor?
Yani benim derdim adamın ürünü satması değil; benim marka ismim ile satması. Yoksa buyursun istediği marka ismi ile satsın; faydalı model belgem olmasına rağmen uğraşmam ben bununla.
Çünkü insanlar ürünü hep benim marka ismim ile arayıp soruyorlar.
Lütfen önerilerinizi bekliyorum.
Selamlar.
Cevap: Tescilli markam ismim, .net .org gibi isimler ile alınmış durumda ve bundan çok zarar görüyorum
İkisi de doğru söylemiş.
Türkiye'den erişim engellenebilir, ama site kapatılamaz.
Google'da bu siteyi gördüğünüz yerde Google'a şikayet etmeyi deneyebilirsiniz markanızı kullandıkları gerekçesi ile; Bu da işe yarayabilir.