Ölünceye kadar bakma akdi
Kendi üzerine gayrimenkülleri olan kadının 3 evladı vardır. Bunlardan alacaklı olduğumuz bir oğlu bulunmakta ve bu kişinin bizim haricinde oldukça yüklü borçları bulunmakta. Kadın avukata danışarak borçlu evladının alacaklılarının kalan mirastan pay almaması için 2 evinden birini borsuz kızına ve diğerinide borçsuz olan oğluna ölünceye kadar bakma akdi ile tapuda devrediyor. Bu durumda alacaklı olarak bizim yapabilecek bir şeyimiz varmı.? 2 avukata danıştık yapabilecek bir şey olmadığını söylediler.
Cevap: Ölünceye kadar bakma akdi
Borçlu olan kadın değil oğlu. Öncelikle kadın yaşadığı sürece mallarını dilediği gibi kullanır. Borç ise kişiseldir.
Oğlunun borçlarından sorumlu olamaz.
Mirasçılardan mal kaçırmak kastıyla bir işlem yaparsa, bunu dava edecek olan da mirasçısı, yani oğludur.
Ayrıca ölene kadar bakma sözleşmesi de geçerli bir hukuki işlem olarak görünüyor.
Y
Yani ölünceye kadar bakma akdi yapılması alacaklılar bakımından bir şey yapılamayacağı anlamınamı gelir.?
Alacaklı olmadığınız bir kişinin yaptığı işlemlere karşı yapabileceğiniz bir işlem yoktur.
Teşekkür ederim Erdoğan bey.
Merhaba,
Benim annem şu an 70 yaşında ve sağlığı sıhhati şimdilik yerinde.Biz dört kardeşiz ve annem üzerinde olan arsasını daha ölmeden önce bana vermek istiyor.Ben annem ile ölünceye kadar bakma akdi yapmadan bu arsayı üzerime alsam annem ile aramızda akit olmadığı halde diğer kardeşlerimin hukuki olarak buna itiraz etme hakları var mı? İlla ölünceye kadar bakma akdi yapmak gerekir mi? Zaten annem benim evimde benle beraber 11 senedir sürekli ikâmet ediyor.