-
kira artis orani
Merhabalar,
2013 Kasim ayinda 650 TL'ye bir ev kiraladim. Kontratta TÜFE oranina gore artis olacak yaziyor. 2014 ve 2015 yillarinda 50 TL'lik artislar yaptik ve kiram su anda 750 TL. Nette kira artislarinin ÜFE oranina gore yapilacgini okudum ve Kasim ayi icin Ekim ÜFE orani kullaniliyormus ki o da %3.83 Bu da 28.73 TL falan yapiyor. Ben de buna gore kira artisini 30 TL yapmak istedim ama ev sahibim kabul etmiyor.. İlk kontrattan sonra hiç yenileme yapmadik.. Fazlasini vermesem ne yapabilir - netten okuduklarimdan benim anladigim ben bu 30 TL'den fazla artis yapmama hakkim var.. Oyle midir??
-
Cevap: kira artis orani
Evet. ÜFE oranında artış yeterlidir.
Kiracı kira döneminden 15 gün öncesine kadar sözleşmeyi sona erdireceğini ev sahibine bildirmezse, sözleşme birer yıllık sürelerle KENDİLİĞİNDEN yenilenir. Değişen tek şey kira sözleşmesinde yazılı ve ÜFE oranıyla sınırlı artışa bağlı kira tutarıdır.
Bunu yeterli görmeyen ev sahibi kira tespit davası açarak kiranın rayiç bedele göre uyarlanmasını talep edebilir.
Ama her yıl ÜFE oranında artış yapıldıysa, 3 yıl sonunda rayiç bedelin altında kaldığını iddia etmek çok mantıklı görünmüyor.
(Bkz. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu m. 343-346)