45 Saat Üzeri Çalışmaları Mahkemeye Vermek
Merhabalar konuyla ilgili yardımcı olur musunuz,
Ben yurt dışında özel bir şirkette çalışıyorum iş kur sözleşmesi ile çalışıyoruz sözleşmemizde haftalık 45 saat çalışma yazıyor ama iş yeri bizi günlük 10 saat ve hatta fazla çalıştırıyor ve fazla mesai ücreti ödemiyor, ayrıca haftalık tatilde yok yani 2 haftada bir pazar tatil yapıyoruz, sözleşmeye göre haklıyım, ancak işten ayrılmak istediğimde (bunu şirketle konuştuğumuzda seneyi doldurduğumda kesinti yapmadan ayrılabileceğim beyan edilmişti) istifa yazdırılıp ibraname imzalatılıp bu şekilde ayrılabiliyoruz, benim sorum hiç bişey imzalamadan ayrılmak istiyorum demeden izin sürem dolunca Türkiye'ye gelip direk mahkemeye versem hak talep edebilir miyim? İhbar kıdem ve 45 saat üzeri çalışmalarımı alabilir miyim?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler,
Cevap: 45 Saat Üzeri Çalışmaları Mahkemeye Vermek
Bu şekilde çalıştığınızı kanıtlayabilir durumda olmanız gerek. Sadece ifadenize karşılık işveren de "hayır, biz 45 saar çalıştırdık" derse, siniz iddianızı ispatlamanız gerekir.
Bu yüzden şu anda bol bol delil toplamalısınız.
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Bu şekilde çalıştığınızı kanıtlayabilir durumda olmanız gerek. Sadece ifadenize karşılık işveren de "hayır, biz 45 saar çalıştırdık" derse, siniz iddianızı ispatlamanız gerekir.
Bu yüzden şu anda bol bol delil toplamalısınız.
elimde 10 saat çalıştığıma dair imzalı olmasada buradan verilen bordrolar var ve bunu ispatlayacak şahitlerde var yeterli değil mi ?
Alıntı:
sedatmrz rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar konuyla ilgili yardımcı olur musunuz,
Ben yurt dışında özel bir şirkette çalışıyorum iş kur sözleşmesi ile çalışıyoruz sözleşmemizde haftalık 45 saat çalışma yazıyor ama iş yeri bizi günlük 10 saat ve hatta fazla çalıştırıyor ve fazla mesai ücreti ödemiyor, ayrıca haftalık tatilde yok yani 2 haftada bir pazar tatil yapıyoruz, sözleşmeye göre haklıyım, ancak işten ayrılmak istediğimde (bunu şirketle konuştuğumuzda seneyi doldurduğumda kesinti yapmadan ayrılabileceğim beyan edilmişti) istifa yazdırılıp ibraname imzalatılıp bu şekilde ayrılabiliyoruz, benim sorum hiç bişey imzalamadan ayrılmak istiyorum demeden izin sürem dolunca Türkiye'ye gelip direk mahkemeye versem hak talep edebilir miyim? İhbar kıdem ve 45 saat üzeri çalışmalarımı alabilir miyim?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler,
Ödenmeyen fazla çalışma ücretleri konusunda,
Şenol beyin de dediği gibi ıspatlamanız gerekecektir, bordrolarınız ıspat konusunda yeterlidir, ama bordrolarınızı iyice bir inceleyin,
fazla çalışmalarınız karşılığında bir ücret ödemesi görünüyorsa ıspatlayabileceğiniz bir durum kalmayacaktır.
İhbar tazminatı konusunda,
sebeb haklı sebep te olsa, sözleşmeyi fesheden tarafın ihbar tazminatı hakkı yoktur. Haklı sebebbiniz olduğunda bu durum size sadece ihbar süresine uymadan ( yada ihbar tazminatı ödemek zorunda kalmadan) sözleşmeyi feshetme hakkı kazandırır.
Kıdem tazminatı konusunda,
Fazla çalışma yaptığınızı ama karşılığında ücretlerinin ödenmediğini ıspatlayabilirseniz açacağınız mahkemede , kıdem tazminatı almaya hak kazanırsınız. Ancak bunun için öncelikle sözleşmenizi fazla çalışma ücretlerinizin ödenmemesi nedeniyle sözleşmenizi feshetmeniz gerekir.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Ödenmeyen fazla çalışma ücretleri konusunda,
Şenol beyin de dediği gibi ıspatlamanız gerekecektir, bordrolarınız ıspat konusunda yeterlidir, ama bordrolarınızı iyice bir inceleyin,
fazla çalışmalarınız karşılığında bir ücret ödemesi görünüyorsa ıspatlayabileceğiniz bir durum kalmayacaktır.
İhbar tazminatı konusunda,
sebeb haklı sebep te olsa, sözleşmeyi fesheden tarafın ihbar tazminatı hakkı yoktur. Haklı sebebbiniz olduğunda bu durum size sadece ihbar süresine uymadan ( yada ihbar tazminatı ödemek zorunda kalmadan) sözleşmeyi feshetme hakkı kazandırır.
Kıdem tazminatı konusunda,
Fazla çalışma yaptığınızı ama karşılığında ücretlerinin ödenmediğini ıspatlayabilirseniz açacağınız mahkemede , kıdem tazminatı almaya hak kazanırsınız. Ancak bunun için öncelikle sözleşmenizi fazla çalışma ücretlerinizin ödenmemesi nedeniyle sözleşmenizi feshetmeniz gerekir.
Peki bordro harici ispat istenirse yada diyelim ki bordro yok 45 saat üzeri çalışmamı başka nasıl ispat edebilirim?
Söylediğiniz şekilde fazla çalışma ücretleri ödenmediği için sözleşmeyi fesh etmemi kabul etmezler sorun çıkarırlarda istifaya zorlanırsam izine gidiyormuş gibi Türkiye'ye dönsem ve dava açsam bi sonuç alabilir miyim?
Cevaplarınız için teşekkürler bazı konularda beni aydınlattınız
Var olduğunu ıspatlayamadığınız bir hakkı alabilme şansınız olmayacaktır genelde.
Bir önceki yanıtınızda bordro var demiştiniz???
Alıntı:
Var olduğunu ıspatlayamadığınız bir hakkı alabilme şansınız olmayacaktır genelde.
Bir önceki yanıtınızda bordro var demiştiniz???
peki 2 şahit yeterli değil midir?
Alıntı:
sedatmrz rumuzlu üyeden alıntı
peki 2 şahit yeterli değil midir?
2 şahitle adam bile asılır lafı fantaziden ibarettir.
Bordrolarınızda fazla çalışma görülüyor mu , görülmüyor mu?
Alıntı:
2 şahitle adam bile asılır lafı fantaziden ibarettir.
Bordrolarınızda fazla çalışma görülüyor mu , görülmüyor mu?
2 ay sadece 10 saatten göstermişler daha sonra 8 saate düşürmüşler,bordroları yeniden düzenlemişler,
ama kullandığım bi el terminali var yani işe çıkan personellerin kartlarını okumaya yarayan bu cihazda hangi saatler arasında kart okumalarım var belli 10 saat üzeri çalışmalarım buradanda çıkıyor,bunlar bi sistem üzerinden kaydediliyor bunların formatlarıda elimde mevcut aslında,
Merhabalar konuyla ilgili tekrar bilgi verir misiniz? Daha önce elimde Yurt dışında olduğum için şirket imzalı bordro yoktu ama şuan var aylık fix olarak belli bir ücret yazıyor ve sözleşmeye göre haftalık 45 saat üzerinden yapılan bir bordro ama sözleşmeye uygun çalışmıyoruz yani günlük yemek saati(1 saat) hariç 10 saat çalışıyoruz ve 2 haftada 1 pazar tatili veriliyor bunlarında ispatı var bordroda fazla çalışma ücreti yazmıyor fazla mesaileri konusunda hak talep edebilir miyim ve ayrıca yurtdışında olduğum için işi bırakıp gidemiyorum ya istifa edip ibraname imzaladıktan sonra mahkemeye verebilceğim yada senelik izin olarak Türkiye'ye dönüp iş yerine hiç bir bildirim yapmadan mahkemeye verceğim sizce yasal olarak hangisi daha doğrudur,
Teşekkürler