Çocuksuz Çiftin Mirası (Şemalı)
https://s22.postimg.org/n203pf1dd/miras_sorusu.jpgjpg upload
Merhaba Sayın Forum Üyeleri ve Yöneticileri,
Anlaşılması kolay olsun diye yukarıdaki şemayı oluşturdum.
Yaşlı bir Çiftimiz var, Adam kanser hastası ve Hekim raporuna göre günleri sayılı. Çiftin birikimleri %90 oranında ADAM'IN babasından kalma (maddi değerinin yanı sıra manevi değeri de yüksek varlıklar nesillerden gelen köydeki aile evi, tarla vs)
Normal şartlarda ADAM vefat ettiğinde her şey KADIN'a(eşine) kalacak eşinden de kadının kardeş ve yeğenlerine kalacak. (yanılıyorsam düzeltin)
Çiftimiz bunun böyle olmamasını istiyor yani ADAM da KADIN da bu %90lık payın Adamın akrabalarının hakkı olduğunu düşünüyor. Ayrıca kadının kardeş ve yeğenleri ile arasında geçmişte tatsız VE çirkin olaylar yaşanmış birbirleri ile yıllardır görüşmüyorlar. Yani elden farksızlar.
Soracağım soruyu üç aşağı beş yukarı tahmin etmişsinizdir;
KADIN eşinin vefatından sonra kendisine kalan malları , kendi vefatından sonra ADAM'ın akrabalarına (veya hayır kurumlarına Mehmetçik Vakfı , Kanser Vakfı, Eğitim Vakfı ) kalmasını talep ettiği bir vasiyet düzenlerse bu kabul olur mu? Evetse bu Vasiyeti hangi kuruma teslim etmeli?
Şimdiden vereceğiniz yanıtlar için çok teşekkür ediyor iyi hafta sonları diliyorum.
Cevap: Çocuksuz Çiftin Mirası (Şemalı)
Adam vefat ettiğinde her şey eşine kalmayacak.
1. Anne-baba zümresiyle mirasçı olan eş %50 alır. (TMK 499)
2. Yani adamın mirasının yarısı eşine yarısı kendi kız kardeşine kalacak. (TMK 496)
Eşi daha önce ölmüş olursa, tümü adamın kız kardeşine kalacak.
Kız kardeş adamdan önce ölmüş olursa kız kardeşe geçecek miktar kız kardeşin çocuklarına eşit pay edilecek.
3. Eşin saklı payı vardır, ama kardeşlerin saklı payı yoktur. Eşin saklı payı, mirasçının altsoyu veya anne baba zümresiyle birlikte mirasçı olursa yasal miras payının tamamıdır. (TMK 506)
Yani eşinin miras payı aleyhine vasiyetname düzenlenemez, ama kardeş ve kardeş çocuklarının miras payı aleyhine düzenlenebilir.
4. Sıralı ölüm olması yani önce adamın ölmesi halinde, yarısı eşe, yarısı adamın kız kardeşine kalacak.
Adamın eşi, kendi yasal mirasçıları yerine adamın kardeşi ve çocuklarına veya hayır kurumlarına miras bırakacak şekilde vasiyetname düzenleyebilir.
Vasiyetname TMK 531-537'de açıklandığı gibi noterde, fiil ehliyetine sahip, kanunen yasaklı olmayan, okuryazar ve mirasbırakanın belli kan ve kayın hısımları dışındaki iki şahit huzurunda resmi şekilde düzenlenebilir.
Sayın ATEŞKAN
Son derece açıklayıcı ve bilgi dolu cevabınız için sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Hukuk bilginize hayran kaldığımı da ayrıca bilmenizi isterim.
Saygılarımla.
Sayın Selçuk Bey,
Forumu gereksiz meşgul etmemek için geçmiş sorulara bakarak soru(nu)ma cevap bulmaya çalıştım. Yukarıdaki soruyu gayet net, basit ve güzel açıklamışsınız. Çok faydalandım verdiğiniz bilgilerden, çok teşekkür ederim.
Eğer kusura bakmazsanız benim yukarıda verdiğiniz bilgilere ek bir sorum olacak. Çocuğu olmayan bir halam var. Daha önceki eşinden 2 çocuğu bulunan eniştem vefat etti ve eniştemin mirası 2 çocuğu ve halam arasında paylaştırıldı. Halamın anne babası sağ değil, 4 tane kardeşi var. Halam vefat etmesi durumunda tüm mirasını kardeşlerine ve/veya eski eşinin çocuklarına değil; bana ve kuzenime bırakmak istiyor. Bu mümkün müdür? Eğer bu mirasın vasiyetname ile bana ve kuzenime geçmesi mümkün değil ise nasıl bir yol izlemeliyiz (Halam "size satış yapayım" diyor ama bu yolun doğruluğundan da emin değilim)?
Ek olarak; halam ile bir bankada ortak hesabımız var. Halamın nakit akışını da ben yönetiyorum. Halamın vefat etmesi durumunda bu ortak hesap da dava konusu olabilir mi?
Zaman ayırdığınız ve bizleri bilgilendirdiğiniz için çok çok teşekkür ederim.
Saygılar...
- - - Updated - - -
Sayın Selçuk Bey,
Forumu gereksiz meşgul etmemek için geçmiş sorulara bakarak soru(nu)ma cevap bulmaya çalıştım. Yukarıdaki soruyu gayet net, basit ve güzel açıklamışsınız. Çok faydalandım verdiğiniz bilgilerden, çok teşekkür ederim.
Eğer kusura bakmazsanız benim yukarıda verdiğiniz bilgilere ek bir sorum olacak. Çocuğu olmayan bir halam var. Daha önceki eşinden 2 çocuğu bulunan eniştem vefat etti ve eniştemin mirası 2 çocuğu ve halam arasında paylaştırıldı. Halamın anne babası sağ değil, 4 tane kardeşi var. Halam vefat etmesi durumunda tüm mirasını kardeşlerine ve/veya eski eşinin çocuklarına değil; bana ve kuzenime bırakmak istiyor. Bu mümkün müdür? Eğer bu mirasın vasiyetname ile bana ve kuzenime geçmesi mümkün değil ise nasıl bir yol izlemeliyiz (Halam "size satış yapayım" diyor ama bu yolun doğruluğundan da emin değilim)?
Ek olarak; halam ile bir bankada ortak hesabımız var. Halamın nakit akışını da ben yönetiyorum. Halamın vefat etmesi durumunda bu ortak hesap da dava konusu olabilir mi?
Zaman ayırdığınız ve bizleri bilgilendirdiğiniz için çok çok teşekkür ederim.
Saygılar...
Alıntı:
telfast rumuzlu üyeden alıntı
Halam vefat etmesi durumunda tüm mirasını kardeşlerine ve/veya eski eşinin çocuklarına değil; bana ve kuzenime bırakmak istiyor. Bu mümkün müdür?
Eniştenizin çocukları hiçbir şekilde halanızın mirasçısı olmaz. Kardeşlerin veya kardeş çocuklarının mirasta saklı payı olmadığı için halanız bir vasiyetname yaparak mirasını dilediği kişiler arasında dilediği oranda paylaştırılabilir.
Alıntı:
Eğer bu mirasın vasiyetname ile bana ve kuzenime geçmesi mümkün değil ise nasıl bir yol izlemeliyiz (Halam "size satış yapayım" diyor ama bu yolun doğruluğundan da emin değilim)?
Mirasçılara satış, biz avukatların en çok sevdiği işlemlerden biridir. Bu yola gidenler için halanızın vefatından sonra miras payını alamayan mirasçılar muvazaa nedeniyle tapu iptali davası açar ve kazanır.
Alıntı:
Vasiyetnamede ortak hesaptaki paranın akıbeti de düzenlenirse bir sorun olmaz.