ihtar mektupa/telgrafa 6570 sayılı Kanun 7/e madeyi yazmama
benim bir kiracim var, o daima kirayi gec veriyor, kira sozlesmesinde ayin 1 den 5'e kadar mudet veriorum, kiracim her ay gec veriyor 25 ve 30 ze kadar, bazi aylar iki ay birden veriyor.
ben de iki ihtarnamelen, kiracimi tahliye edecegim.
benim sorum: bu ihtarname ornegi kibi, bi telgraf kiracima havale edecegim, ama ben bu 6570 sayılı Kanun 7/e koymicagim, kanuna uyar mi? yane ihtarname gecerli olur mu mahkemede?
cevabinize onceden tesekureler dilerim.
Sayın
Kiracı Turan Sözel,
... Mah. ... Sokak ....... Ap No : ....
..... - Ankara
Kira sözleşmesi ile kiracısı olduğunuz kiralananın 2005 Mayıs kirası 600 YTL’nı süresinde ödememiş bulunmaktasınız. Bu ihtarımız, 6570 sayılı Kanun 7/e’ye göre haklı ihtar niteliğindedir. Gereğini ve bilgilerini saygı ile ihtar ederim. 07.05.2006
İhtar Eden
Av. .....................
Adres : ...... Sok No : .... .....-Ankara
Cevap: ihtar mektupa/telgrafa 6570 sayılı Kanun 7/e madeyi yazmama
6570 sayılı Kanun yürürlükten kalkmış, Konut ve Çatılı işyeri kiraları 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun içine alınmıştır.
İki haklı ihtara dayalı tahliye hakkı 352. maddenin 2. fıkrasında yer almaktadır.
"Buna göre Kiracı, "(...) bir yıl (...) süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı (...) içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin (...) bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir."
İlk kira sözleşmesi mesela 15 mayıs 2013'te yapılmışsa, her 15 mayısta kira sözleşmesi kendiliğinden yenilenmiş demektir. İki haklı ihtara dayalı tahliye davası açabilmeniz için 15 Mayıs 2016-14 Mayıs 2017 tarihleri arasında kira ödenmediği için iki haklı ihtar yapmanız gerekmektedir.
İki haklı ihtar, farklı aylara ait kira bedelleri için, gönderme tarihi ve tebligat tarihi arasında en az 30 gün olan iki farklı ihtardır.
(İhtarda, "borca itirazınız varsa 7 gün içinde itiraz etmeniz, itiraz etmediğiniz kısmı 30 gün içinde ödemeniz, 30 gün içinde ödemezseniz bunun temerrüt nedeniyle tahliye sebebi olacağını" yazmanız halinde ilk ihtarın kiracıyla ulaşmasından dolayı ödememesi halinde derhal tahliye davası açma şansınız olacaktır.)
Bunun için İcra Dairesi'nde matbu formlar vardır. İhtarı icra takibi şeklinde yapmanız masrafı olsa da zaman kazandırması açısından faydalıdır.
Cevap: ihtar mektupa/telgrafa 6570 sayılı Kanun 7/e madeyi yazmama
tesekurler cevap verdiginiz icin, ama mektuba maddeyi koymasam olur mu? mahkemede gecerli olur mu?